Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

Armstrong “Ja, jag var dopad”

I natt kl 03:00 började årets största tv sändning, Lance Armstrong skulle ge sin version hos TV kändisen Oprah Winfrey. Oprah började intervjun direkt med frågorna: Var du dopad under din karriär? var du dopad under samtliga Tour de France vinster? Använde Du EPO? Svaret på alla frågor kom direkt från Armstrong och svaret var ja!

Armstrong verkade samlad under intervjun, visst att han verkade bli lite besvärad vid ett par tillfällen, speciellt då Oprah började prata om personliga åsikter om olika åkare, UCI eller Ferrari.

På frågan om varför han förnekat användandet under så många år svarar han:
”Det är en bra fråga, tyvärr tror jag inte att jag har något bra svar. Jag vill börja med att säga att det nu egentligen är för sent. Hela situationen har blivit till en stor lögn som jag upprepat för mig gång på gång.”

Intervjun som spelades in i början av veckan fokuserade på USADAS över 1000-sidiga rapport där Armstrongs US Postalteam pekas ut som ”det mest sofistikerade, professionella och väl genomförda dopingprogrammet i historien”. Armstrongs egen kommentar till detta är:
”Det var helt klart ett väl genomtänkt system, men det var konservativt och väldigt riskmedvetet. Men att hävda att programmet var större än det Östtyska dopingprogrammet under 70- och 80-talet är inte sant”, hävdar han.

I centrum av härvan i USADAs rapport stod tillsammans med Lance läkaren Michele Ferrari. ”Jag har alltid tyckt att Michele Ferrari har varit en bra person. Och det gör jag fortfarande”, kommenterade Lance.

Annons

Intervjun utgör en vändpunkt i historien efter att Lance, som numera är 41-år, kontinuerligt har förnekat alla anklagelser under 15 år. Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var när han stod på prispallen på Champs Elysees efter att han tagit hem sin sjunde raka seger i Touren och sa: ”Slutligen vill jag säga en sak till de som inte tror på cyklingen. Till er cyniker och skeptiker. Jag är ledsen för er skull, jag är ledsen för att ni inte kan ha stora drömmar och jag är ledsen för att ni inte kan tro på mirakel.”
Senare gick intervjun in i ett skede där Oprah ställde frågor om de som tidigare har påstått att de haft klara bevis på att Armstrong använt otillåtna medel. I de flesta av fallen ber Armstrong om ursäkt och i några fall har han även kontaktat vederbörande på telefon för att be personligen om ursäkt. På frågan om varför han stämt flera av de som motsagt honom svarar han: ”Det var en del av spelet. Anfall var bästa försvar. Mitt terratorium var hotat, laget var hotat, ryktet var hotat. Jag gick på attack.”
Ärendet med de frikostliga donationerna till UCI togs också upp under intervjun och Lance hävdar att det var den idrottsliga delen av UCI som behövde en stödjande hand. Tyler Hamilton har hävdat att det var en donation i utbyte mot ett förnekande om ett positivt dopingprov från Tour de Suisse. Något som Armstrong förnekat.
”Jag skall berätta vad som är sant och inte sant”, börjar han. ”Den historien är inte sann. Det fanns inte något positivt prov, det fanns ingen utbetalning till labbet som gjorde testen och det fanns inget hemligt möte med chefen för labbet.” ”Det har blivit en omöjlig historia för mig eftersom ingen tror på mig. Återigen kan jag bekräfta att jag inte är någon stor hyllare av UCI. Jag har starka motiv till att sitta här och berätta för dig, det stämmer”.

Armstrong såg också ut att faktiskt vara lite ångerfull. ”Jag förstår att folk är arga. De känner sig lurade. Alla dessa människor som stöttat mig, trott på mig och de har alla rätt att känna sig lurade. Jag ber om ursäkt till alla dessa människor under resten av mitt liv!”

Den andra delen av intervjun som sänds ikväll kommer att handla om effekterna på Armstrongs sponsorer, stiftelsen Livestrong och hans familj.
Vi återkommer med en sammanställning även om det.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Motala AIF satsar
Close