Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Svenska Cycling Plus
Fakta

Är din cykel försäkrad?

Vilka försäkringar som gäller för din cykel är ett flitigt debatterat ämne på ett flertal cykelforum. För att ta reda på vad som egentligen gäller har vi ringt och mailat runt till några av de större bolagen och utgett oss för att leta efter en hemförsäkring som också täcker mina två tävlings/motionscyklar i 40-50 000 kronors klassen, nedan hittar du vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. Tilläggas skall kanske också att det tyvärr inte alltid är samma sak när man ringer och faktiskt har en skada, som när man är en presumtiv kund.

Förutsättningarna var att cyklarna används i motionssyfte och används endast till motionslopp och tävling på lägre nivå. Flera av bolagen skiljer på motionscykling och tävlingscykling/proffscykling. Generellt kan man säga att om du tjänar pengar på din cykling så gäller andra regler och villkor, så ligger du i gränslandet så är det bäst att kolla med ditt bolag exakt vad som gäller.

Så här svarade de olika försäkringbolagen:

Folksam
Vid stöld ersätts max 20 000 kronor. Har du tilläggsförsäkringen Stor hemförsäkring täcker också försäkringen skador upp till 80 000 kronor och du kör omkull och cykeln skadas. Detta gäller alltså endast vid olycka. Stöldförsäkringen är fortfarande max 20 000 kronor.

Trygg Hansa
Trygg Hansa meddelar att det högsta belopp du kan få ut via hemförsäkringen är 50 000 kronor. Det går inte att höja det beloppet eller försäkra cykeln på annat sätt.

IF
Hemförsäkring med Allrisktillägg täcker upp till max 8 000 kronor. Istället rekommenderar IF att man tecknar en specialförsäkring för cykeln som kostar 3% av försäkringsvärdet per år, vilket skulle innebära cirka 1200 kronor om året per cykel. Självrisken är då 1500 kronor.

Annons

Länsförsäkringar
Länsförsäkringar är lite svårare att ge ett definitivt besked på eftersom villkoren kan skilja mellan de olika länen. Efter att ha läst igenom villkoren hos några av Länsbolagen verkar det som att man generellt ersätter cykeln oavsett värde, dock med åldernedsättning. Självrisken är däremot saftiga 25% av försäkringsbeloppet (lägst 1500 kronor), vilket i vårt exempel innebär 10 000 kronor per cykel.

Dina Försäkringar
Det maximala ersättningsbeloppet på en vanlig hemförsäkring är 6 645 kronor vilket inte är mycket i sammanhanget. Dina kan dock erbjuda specialförsäkring till cykeln, men efter tre dagar har jag fortfarande inte fått någon offert på den. Inlägget redigeras om och när den i så fall dyker upp.

Solid Försäkringar
Via hemförsäkringen kan du maximalt få ut 7 000 kronor vid en stöld. Skador på cykeln ersätts inte alls. Solid Försäkringar skriver också att man kan teckna en särskild cykelförsäkring när man köper cykel av något av deras ombud. Det går inte att försäkra en cykel som man redan köpt.

Moderna Försäkringar
Även Moderna Försäkringar har fått frågan men efter en vecka har vi ännu inte fått något svar. Av deras villkorstext kan man dock utläsa att cykel ingår under lösöre men med en begränsning i ersättningen. Hur mycket den begränsningen är framgår inte av avtalet. I villkoren för eventuell uppkommen skada framgår också att försäkringen inte täcker skada som uppkommit under tävling eller träning inför tävling. Hur man definierar vilka träningspass som endast är för välbefinnande och vilka enskilda träningspass som är för tävling låter vi på redaktionen vara osagt.

Tips: Använd en säker hjälm när du cyklar, t.ex. Headlight Berlin K-star, som reflekterar ljus, vilket gör att du syns mycket bättre i trafiken!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
Äntligen en seger för Emma

Close