Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Svenska Cycling Plus
MTB

Är detta förnyelsens ansikte inom herrarnas Cross Country?

Foto: Tim de Waele(TDWSport.com)
Foto: Tim de Waele(TDWSport.com)

Fem VM-guld var

Inom herrarnas cross country har det varit mängder av spännande världscuplopp och mästerskap de senaste åren, men det är ingen vidare spridning på segrarna dessvärre. Under det senaste decenniet är det fransmannen Julien Absalon och den nuvarande giganten Nino Schurter som dominerat, där Absalon fortfarande är vassast med 33 världscupvinster, fem VM-guld och två OS-guld. Nino Schurter i sin tur har 22 världcupvinster, 5 VM-guld och ett OS-guld, men han är sex år yngre än Absalon så han kan mycket väl passera cross countryns egen Eddy Merckx innan cykeln hängs upp på väggen för gott.

Detta innebär som alla förstår att de har vunnit det mesta där en segrare har korats, och på flera år är den ende utöver dem som överhuvudtaget lyckats knipa en världscupseger Jaroslav Kulhavy. Det var även han som vann OS i London 2012, och han är också en av dem som lyckats sno åt sig ett VM-guld från de båda dominanterna.

Utmanare från oväntat håll

Den här säsongen känns det som att tiden kanske börjar springa ifrån Absalon, även om vi aldrig skulle komma på tanken att räkna ut honom så länge han står på startlinjen. MEN, Schurter verkar istället äntligen ha fått en riktig utmanare från annat håll, och det är en lite oväntad sådan. Holländaren Mathieu van der Poel är 22 år gammal och före detta världsmästare i cykelcross, vilket alltid varit hans huvuddisciplin. Där har han haft många hårda fajter med huvudrivalen Wout van Aert, men ofta känts på gränsen till oslagbar de dagar han varit i toppform, med övermänsklig teknik och brutala fartökningar. Han har dock inte nöjt sig med att vara en CX-ikon, utan han har också tävlat både på landväg och i mountainbike, med allt bättre och bättre resultat. I år har det varit två världscuper i XC, och i den första startade han bland de sista i fältet, för att sedan sluta som 8:a i loppet. En suverän prestation, som sedan i den andra världscupen övertrumfades ytterligare när han körde nästan exakt lika snabbt som vinnaren Nino Schurter, men totalt sett tappade en halv minut på en mindre vurpa. Dessutom körde han inte bara i samma fart, utan det var han som satte prägel på loppet och stod för mycket av farthållningen.

Annons

Inget är säkert

Frågan är om det är denne unge holländare, som inte ens har mtb som huvudfokus, som ska bryta dominansen från Schurter? Man kan inte ta något för givet, för känslan är att han lika gärna skulle kunna bestämma sig för att åka och vinna några landsvägslopp istället för att köra mountainbike. Det var också exakt det som var hans uppladdning inför succén under senaste mtb-världscupen, bara ett par dagar innan.

Nästa världscup går i Vallnord i Andorra under första helgen i juli, och då får vi se om det är dags för nytt blod överst på podiet. Vi hoppas i alla fall att multi-talangen från Holland ger det ett försök, innan han åker och vinner några tävlingar i en annan disciplin. Kanske velodromcykling, eller varför inte BMX?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
Rekordmånga kvinnor i årets Vätternrunda

Close