Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraNyheter

Är denna nya Canyon nästa OS-guld-hoj?

En stor snackis inom cykelvärlden har ju varit att mega-talangen Mathieu van der Poel satsar på att vinna OS guld i XCO i Tokyo 2020. Alltså istället för att satsa på landsväg, som är en mera klassisk utveckling bland crossåkare som blivit så stora att de behöver nya utmaningar. Nu har Canyon lanserat cykeln som detta ska ske på, vilken vi tidigare under året kunnat se som prototyp under bland annat just MVDP och tidigare världsmästarinnan Pauline Ferrand-Prevot.

Nya Canyon Lux är såklart en modern XC-racer med längre och mer kapabel geometri i svår terräng, och alla de finare modellerna har sänkbar sadelstolpe redan från start. De fyra ”enklaste” modellerna (Lux CF SL) har också 110 mm dämpare fram mot mer typiska 100, medan de två toppmodellerna (Lux CF SLX) håller sig till 100 mm. För den som älskar sina geometritabeller innebär detta att gaffelvinkeln på en CF SL ligger på 69,5, mot 70 grader på CF SLX.  

Annons

En av de allra viktigaste delarna i utvecklingsarbetet förefaller dock ha varit att skapa en lätt cykel, där målet var att en ramvikt på under 2 000 gram med dämpare. Men samtidigt skulle man ha plats för två stora 800 ml vattenflaskor i samtliga ramstorlekar. Det sistnämnda glädjer nog många svenska långloppscyklister, som saknar langning och ogillar att ha Camelback på ryggen. Bra jobbat Canyon. 

Totalt finns det alltså sex modeller på två plattformar, där den billigaste Lux CF SL startar på 27 999 SEK. Lux CF SLX kommer också gå att köpa som ramset, inklusive dämpare. För mer info, bland annat om uppdateringarna i länkaget, besöker man lämpligen Canyon.  

Lux CF SL har lite längre slaglängd än CF SLX, och den observante noterar både 34 mm Fox-gaffel i fronten och sänkbar sadelstolpe. XC är hårdare än förr…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Cykeln för alla – här är fördelarna med en gravelbike

Close