Äntligen var det Flockharts tur

MTB tävlingsnyheter 29 Jun 2015

Många cyklister var oroliga för att Ränneslättsturen skulle bli en blöt och kladdig historia, men arrangörerna lugna tvivlarna och förklarade att Ränneslätt tål enormt mycket vatten eftersom områdena runt Eksjö till största del består av grusåsar och sandbotten. Nu slog dessutom vädret till och bjöd på en av sommarens hittills vackraste och varmaste dagar. Något som en del av cyklisterna nog inte riktigt var vana vid, och som också skulle bli utslagsgivande för många.

För att kunna ta emot fler deltagare utan att riskera flaskhalsar när banan går från grusväg och in på mindre stigar hade arrangören skapat en helt ny första loop på drygt 20 km. Här bjöds det på snabba böljande grus- och skogsvägar och ett och annat terrängbilsspår där det inte var några problem att ligga två i bredd.

Tempot längst fram var högt och det dammade ordentligt när cyklisterna for fram över det gamla militära övningsfältet. Ett damm som de drygt 1100 cyklisterna längre bak i fältet verkligen fick smaka på… Men högt tempo och snabbcyklade vägar i inledningen ger inte chans till speciellt mycket utbrytningar och in till första spurtpriset var ett trettiotal cyklister samlade och CK Hymers Daniel Brengdahl satsade hårdast här och knep spurten. Därefter gick cyklisterna in på den andra loopen som enligt arrangören skulle bjuda på godbitarna från de tidigare två första looparna. Och godbitar bjöds det på. Med undantag för att ett par kortare grusvägspartier, som dock var tämligen tungkörda på grund av grov stenkross, bestod slingan nästan uteslutande av stig. Mot slutet av denna slinga satte Mikael Flockhart, CK Norrtälje/Pedalologerna.com, in en stöt som skulle visa sig bli avgörande. ”Jag kände mig pigg och testade att trycka på lite extra”, berättar han. De andra cyklisterna orkade inte svara, men Micke såg att även Henrik Sparr, CK Ceres Team Scott Skoda, också hade fått en lucka. Sparr hade kommit tillbaka efter en vurpa i hög fart på den första slingan och såg ut som en riktigt fighter med skrubbsår och damm lite var stans. ”Jag höll igen lite och väntade in Sparr eftersom det var långt kvar och roligare att vara två som kunde hjälpas åt”, berättar Flockhart.

Dessa båda två herrar gjorde sedan sällskap genom den mycket uppskattade och slitsamma teknikbanan på runt 7 km och på den lite mer lättrampade transportsträckan upp till skidstugan. ”Samarbetet fungerade bra och vi hjälptes åt”, summerar Flockhart.

Upp mot spurtpriset vid Skidstugan gör Micke ett litet ryck för att försöka knipa åt sig lite extra prispengar och får en lucka till Sparr som börjar få krampkänningar. När Flockhart inser att han fått en lucka bestämmer han sig för att satsa på seger och lämnar den gamla storcyklisten bakom sig. Luckan växer efterhand, men när krampkänningarna börjar drabba även Flockhart börjar också han bli orolig för avståndet bakåt. En oro som dock är obefogad och när Flockhart passerat mållinjen får han vänta dryga två minuter innan en sliten Henrik Sparr passerar den samma som andra cyklist.

Bakom dessa herrar är fortfarande en klunga på fyra cyklister samlad och laddar för en spurtuppgörelse. Brengdahl är först in i parken vid vattentornet och orkar hålla undan och tar spurten om tredjeplatsen precis före Fredrik Berg.

För Mikael Flockhart var det lite av “äntligen” känsla efter att ha vart tvåa tre gånger i Långloppscupen under 2014 och en gång under 2015. Många gånger med bara sekunders marginal till segern.

Damklassen var precis som vi skrev i inför artikeln för några dagar sedan tyvärr ganska tunn och fick till skillnad från tidigare lopp i cupen starta tillsammans med killarna. Något som den här gången kanske hade en viss del i avgörandet.

Sandra Backman, CK X/Team Rudy Project – Suunto, tog kommandot direkt och hamnade långt fram i en stor klunga av herrcyklister, i den bakre delen av samma klunga satt de främsta utmanarna med bland annat Ivanda Eiduka, Kvänums IF, fast.

Sanda kunde efter detta sedan dryga ut avståndet allt mer under loppets gång och även om krafterna började tryta i värmen under de sista två milen gjorde den även det för de jagande tjejerna och segermarginalen skrev till slut till nästan fyra minuter.

I totalen går Flockhart och Sparr upp i delad ledning i en mycket jämn ställning med sju cyklister inom 70 poäng. Med tanke på att en seger ger 100 poäng förstår ni att ett misslyckande eller DNS kan bli direkt avgörande. I damklassen är det tyvärr betydligt glesare i täten och Ivanda Eiduka är den enda tjej som kört samtliga fyra lopp och leder därmed cupen på 130 poäng efter två andraplatser en tredje och en fjärdeplacering.

Redan nästa helg är det dags för drabbning i cupen igen då Mörksuggejakten i Rättvik bjuder cyklisterna på en härlig startbacke… men mer om det längre fram i veckan.

herrar
Herrarnas prispall med Mikael Flockhart överst. Foto: Jesper Andersson
damer
De tre snabbaste damerna med Sandra Backman överst. Foto: Oscar Ekstam https://instagram.com/oscarekstam/

 

 Resultat Herrar Elit

1Mikael FlockhartCK Norrtälje – Pedalogerna.com02:49:00
2Henrik SparrCk Ceres – Team Scottskoda02:51:08
3Daniel BrengdahlCk Hymer02:52:22
4Fredrik BergKvänums IF – Team Evalds MTB02:52:22
5Johan NorénKvänums IF – Team Evalds MTB02:52:28
6Stefan CarlssonKolmårdens Mtb02:53:49

Resultat Damer Elit

1Sandra BackmanCK X – Team Rudy Projekt – Suunto03:18:19
2Ivanda EidukaKvänums If03:22:15
3Therese LindqvistKolmårdens Mtb03:25:37
4Nellie LarssonCKX – Team Rudy Project – Suunto03:28:07
5Fanny KjellqvistGodegårds Skidklubb03:35:11
6Hannah KöllingRc Endspurt Herford03:38:14
7Josefine AhlströmJönköpings Ck03:40:48
8Elvira LarssonKvänums If03:46:34

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.