Angelica och Martin klart bäst än så länge Vi summerar CX-cupen efter lopp 3 och 4

Cross 12 Okt 2015

I helgen avgjordes deltävling tre och fyra av svenska cupen i cyclocross på två till karaktären väldigt olika banor.

Lördagens lopp i Sunnerstagropen strax utanför Uppsala arrangerades av CK Uni och bjöd på en orgie i serpentinsvängar utför och ställde verkligen deltagarnas kurvteknik på prov. Inte mindre än tretton kurvor serpentiner i utförslut, plus ett antal andra tvära kurvor och två springbackar skulle avklaras per varv. Huvuddelen av banan gick på gräs som tack vare det fina höstvädret höll sig riktigt torrt, även om ett par kurvor blev en aning hala.

I damelitklassen kopplade föregående cuphelgens dominant Angelica Edvardsson tidigt ett grepp om loppet, men med bland andra triathlonesset Lisa Nordén i hasorna kunde hon aldrig riktigt slappna av. ”Fysiskt kändes det bra idag, men jag har lite att jobba på i kurvorna”, kommenterade Angelica som alltså höll undan in i mål efteråt. Bakom henne avslutade Ida Erngren från Fagersta CA starkt och förpassade Lisa Nordén ner till tredjeplatsen.

Scenariot i herrloppet var mycket likt det i Göteborg för två veckor sedan, där Martin Eriksson, Henrik Jansson och David Eriksson körde mycket starkt i täten och låg nu samlade inför det sista varvet. Martin såg ut att ha gjort ett avgörande ryck men föll i en av alla kurvor, varpå Henrik hittade krafter och tog chansen att smita förbi. Så gjorde även David, men det räckte inte för att passera Henrik som därmed tog årets första seger.

På söndagen arrangerade Västerås CK Groopencross, och som hörs på namnet gick även det av stapeln i en grop. Karaktären var dock helt annorlunda jämfört med lördagen, banan var mer varierad och lös sand blandades med riktigt snabbkörda och hårdpackade grusstigar. Under varje varv passerade man dessutom en utslagsgivande springbacke i lös sand som nog många bävade inför.

Damernas lopp blev mycket jämnt och tight, och unga Saga Molin från Varbergs MTB imponerade stort när hon snabbt tog sig genom sanden för att ta förstaplatsen framför Angelica Edvardsson som fick se sig besegrad för första gången i år. Kort därefter rullade Ida Erngren in på en stabil tredjeplats. Totalt sett i cupen leder nu Angelica stort, medan det bara skiljer åtta poäng mellan Saga och Ida på andra och tredje plats. Den kompletta totalställningen hittar du här.

Bland herrarna var Martin Eriksson märkbart revanschsugen efter gårdagens missade segerchans och gav aldrig någon annan en chans att ta sig fram till förstaplatsen. Segermarginalen skrev till slut till 31 sekunder till Jens Westergren som uppenbarligen trivdes i sanden, och trea blev Henrik Jansson. Totalt i cupen är läget detsamma som hos damerna – Martin leder tämligen överlägset medan det bara skiljer sex poäng mellan tvåan David Eriksson och trean Henrik Jansson.

Vår egen Jeppman var för övrig på plats i helgen och lekte lite med sin drönare, några filmer som han klippt ihop hittar du givetvis på hans blogg.

Bilder som Anders Frisk tog under herrarnas lopp i Uppsala finns här.

Bilder som Anders Karlsson tog under både damernas och herrarnas lopp i Västerås hittar du här.

Och avslutningsvis en film från Groopencross av Elias Nordström:

IMG_5335

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.