Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraHighlightsIntervjuMTB

Allt om MTB möter: Annie Söderberg

Vid sidan av uppdraget som förbundskapten gör Annie Söderberg en satsning mot världscupen i enduro. Foto: Niklas Wallner

Annie Söderberg kombinerar en satsning mot världscupen i enduro med att vara både förbundskapten för det svenska mountainbikelandslaget och idrottspsykolog. Allt om MTB mötte henne för en tid sedan, för en pratstund om cyklingen, förbundskaptensuppdraget, och hennes yrke som idrottspsykolog.

Du har stannat cykeln, satt ner foten i backen och blickar ut över ett stigparti fyllt av hala rötter och vassa stenar. Nervositeten smyger sig på, och plötsligt känner du dig osäker på din egen förmåga. Känns situationen ­bekant? I så fall kan det vara på sin plats att fundera över vad som triggar dig att känna så, och vad du kan göra åt det. Det menar Annie Söderberg, idrottspsykolog och förbunds­kapten för det svenska mountainbikelands­laget. ”Dina tankar och känslor genererar hela tiden olika beteenden. Genom att analysera en given ­situation kan man ta reda på varför du reagerar och tänker som du gör, och vad konsekvensen blir. När du vet det, då kan du förändra ditt beteende”, säger hon, och fortsätter: ”När du ställs inför en liknande situation i framtiden kommer du att kunna styra reaktionen, och istället för att fastna i rädslan att krascha kanske du fokuserar på att vara avslappnad i armar och ben så att du kan åka över partiet utan problem”.

”Tillåt dig att göra fel”
Hon menar dock att den här typen av frågeställningar kan vara svåra att avhandla i generella ordalag eftersom varje cyklist har sina egna rädslor och funderingar att brottas med. Men hon har ett grundläggande råd som fungerar för alla: ”Ska du lyckas som mountainbikeåkare är det viktigt att du redan från början tillåter dig att göra fel och att göra bort dig. Du måste våga utmana dig för att bli bättre, och då är det oundvikligt att du misslyckas någon gång”, säger hon.

Tankegångar likt de ovan nämnda är tydliga i Annies ­ledarskap, och det är något hon gärna pratar om. ”Jag är intresserad av psykologin inom idrotten. Hur mår ­idrottarna, och vad är det mentalt som gör att de lyckas alternativt misslyckas?”, säger hon.

Annie var redan tidigt intresserad av ledarskap, och gör nu sin andra säsong som förbundskapten i mountainbike. Foto: Niklas Wallner

 

Struktur och ordning
Hennes bakgrund som idrottspsykolog är en bra grund att stå på för uppdraget som förbundskapten, men det krävs mer för att lyckas i rollen. ”Jag skulle säga att du behöver vara något av en allkonstnär med sinne för struktur och ordning, och så måste du gilla problemlösning eftersom det hela tiden uppstår situationer som behöver hanteras”, säger hon.

Hur är din ledarstil?
”Det blir ju alltid svårt att beskriva sig själv, men om jag måste göra det skulle jag säga att jag har ett dynamiskt, föränderligt och situationsbaserat ledarskap. Sen hoppas jag också att cyklisterna tycker att jag är lyhörd, ­insamlande och nyfiken”, säger hon, och fortsätter: ”För mig är alltid cyklisterna prioritet ett, och jag vill alltid finnas där om de behöver prata om något. När vi är på tränings- eller tävlings­läger försöker jag vara närvarande med cyklisterna till hundra procent, och när jag är hemma kan de nästan alltid nå mig via telefonen”.

Tufft premiärår som förbundskapten
Annie efterträdde Anders Ljungberg som förbundskapten för det svenska mountainbikelandslaget inför säsongen 2017. Hon blev då ansvarig för ungefär 25 landslagscyklister fördelade på sju olika discipliner, bland annat downhill, XC och 4X, samt för en ledarstab på tolv personer. Hennes uppdrag fick en flygande start, och det första året blev både tufft och intensivt. ”Jag kom in i handlingen när allt redan hade rullat igång. Det kändes som om jag fick hålla på med allting samtidigt för att skapa någon form av överblick, och det kändes som om jag jobbade varje vaken timme”, säger hon, och fortsätter: ”I år har jag bättre koll på läget eftersom jag var med under planeringsfasen, och nu råder ett ­betydligt behagligare arbetstempo”.

Ska du bli en skickligare cyklist måste du våga utmana dig själv, och också våga misslyckas någon gång. Det menar Annie Söderberg.

 

Ökat stöd till cyklisterna
Det har gett henne möjlighet att fundera över hur landslagsverksamheten kan utvecklas, och hon har en vision om att få till en större ledarstab för att på så sätt kunna ge cyklisterna ett ökat stöd. ”En annan tanke jag har är att stärka upp ­cyklisternas hemmiljö med tränare och andra nyckel­personer för att på så sätt underlätta för dem i deras satsningar. Det är ju på hemmaplan som de gör de allra flesta träningsdagarna, och det är viktigt att de får vardagen att fungera”, säger hon.

Hon tror också mycket på uppdelningen av landslaget där det numera finns en A-trupp där de cyklister som är ­EM- och VM-aktuella ingår, och en utvecklingstrupp där de ­cyklister som är på väg mot toppen är med. ”Jag tycker att det är jätteviktigt att det finns naturliga steg att ta för de yngre cyklister som är på väg att slå sig in i eliten”, säger hon.

Stora förhoppningar på damerna
Som exempel på landslagsåkare nämner hon de unga och lovande XC-cyklisterna Ida Jansson och Saga Molin. ”Förhoppningsvis kommer även Jenny Rissveds tillbaka, och då har vi ett riktigt starkt lag som kan vara med och konkurrera om både VM- och OS-medaljer framöver”, säger Annie, och fortsätter: ”Men vi behöver även stärka upp på herrsidan inom XC, så att de når samma nivå som damerna”.

 

FAKTA: MTB-discipliner

Mountainbike består av flera discipliner.
XCO – I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är cirka 4-6 kilometer.
XCM – Masstart där de tävlande kör en lång bana på cirka 60-120 kilometer. Tekniskt sett lättare än XCO, men med större inslag av taktik.
XCE – Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, och cyklisterna startar fyra i varje heat. De två första åkarna går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 meter.
XCR – Stafett. Laget består av fyra cyklister där alla kör ett varv var.
DHI – Downhill. Cyklingens svar på störtlopp, där den som är snabbast ner för berget vinner. Tävlingstiden internationellt är mellan 2 och 5 minuter.
END – Enduro. En snällare downhillbana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Tiden mäts bara på special- eller downhill­sträckorna och summeras sedan efter att man avverkat cirka fem sträckor.
4X – Skicross, fast på cykel. Ett kvalåk som seedar åkarna, och sedan möts fyra åt gången tills en segrare är utsedd. Banan tar mellan 30 till 60 sekunder.
Källa: scf.se

 

 

Vad är det som gör att just de svenska damerna lyckas så bra?
”Det är svårt att säga, och det finns många olika teorier om varför våra svenska damer är så bra. Självklart föds inte alla amasoner i Sverige, utan jag tror att det är viktigt att ha klart för sig att alla tjejer som lyckas har tränat oerhört hårt. Många gånger tränar de med de bästa killarna”, säger hon. Hon tror också att det relativt jämställda svenska samhället spelar in. ”Även om det inte råder absolut jämställdhet får svenska tjejer ta plats på ett annat sätt än i många andra länder. Sen är det naturligtvis så som uttrycket säger, att framgång föder framgång”, säger hon.

Tufft ekonomiskt läge
De förändringar och förbättringar av landslagsverksamheten som Annie talar om i form av ökat stöd och fler ledare, och som hon hoppas ska generera fler framgångar, lär dock dröja ytterligare en tid. Det råder nämligen tuffa ekonomiska tider inom svensk cykling. ”2018 har vi en stram budget för landslaget, och en del av våra planer får vänta tills vi får en ekonomi som är tillräckligt stark för att realisera dem”, säger hon. Helt mörkt på den ekonomiska himlen är det dock inte, och Annie tror mycket på den nya möjligheten för företag att sponsra enskilda discipliner vilket inte har varit möjligt tidigare. Det tror hon kan locka nya samarbetspartners och därmed generera ökade inkomster.

Annie Söderberg älskar att cykla, och allra bäst trivs hon när det går snabbt utför.

 

I storebroderns fotspår
Annie var åtta år när hennes storebror Erik började cykla mountainbike. Och eftersom det aldrig dröjde särskilt länge från det att Erik började intressera sig för en idrott till det att Annie gjorde detsamma satt även hon på en ­mountainbike inom kort. Ett år senare gick hon med i ­Örebroklubben Almby IK, och redan från början tjusades hon av den goda kamratskap och den fina stämning som rådde inom ­cykelvärlden. ”Jag fick många nya vänner tack vare cykelsporten, och så har det fortsatt genom hela ­karriären”, konstaterar Annie.

Annons

Blev landsvägscyklist
En annan ingrediens som gjorde att hon trivdes så bra som cyklist var tävlingsmomentet. ”Jag har alltid tyckt om att tävla, även om jag inte var den som alltid vann ­tävlingar”, säger hon. Men när hon som tolvåring gav sig ut på asfalten för att testa landsvägscykling dröjde det inte länge förrän segrarna började komma, vilket fick henne att lämna ­mountainbiken för en tid. Enligt Annie berodde ­framgångarna som landsvägscyklist till stor del på att hon var väldigt ­vältränad efter att ha cyklat mycket mountainbike. ”Sen hade min bror redan gjort bytet från MTB till landsväg så det var en ganska smidig grej för mig att följa efter”, säger hon.

Största ­konkurrenten: ­brodern
Redan från början tyckte Annie att det var väldigt roligt att träna, och så snart hon fick möjlighet gav hon sig ut för att cykla. Dock utan att följa något träningsprogram. ”Min bror har alltid hjälpt mig, både som tränare och som ­träningskompis. Han sa att jag skulle se honom som min största konkurrent, och det var alltid stenhård konkurrens mellan oss. Våra träningar började direkt på garageuppfarten och pågick tills vi kom tillbaka hem igen”, berättar hon.

Körtelfeber och studier genererade uppehåll
Kärleken till cykelsporten var villkorslös, men långt ifrån problemfri. Den första stora motgången kom då hon som femtonåring drabbades av både körtelfeber och magsår. Detta resulterade i ett två år långt uppehåll innan hon så smått kände att hon ville börja trampa igen. Och då var det inte längre landsväg som gällde. ”Jag valde att börja cykla ­mountainbike igen, för det var det jag tyckte var det absolut roligaste”, säger hon, och fortsätter: ”Men sen bytte jag ­tillbaka till landsväg, och tog mig till elitnivå innan jag ­gjorde ett nytt längre uppehåll för att klara examens­studierna”. När examen var säkrad återkom hon återigen till cykelsporten, och även denna gång var det skogen som ­hägrade. ”Då började jag köra downhill och enduro”, ­säger hon, och fortsätter: ”Jag har alltid gillat att cykla fort, men när jag var liten och ville prova downhill tyckte mina föräldrar att det lät lite farligt. De tyckte XC verkade vara en tryggare form av cykling”.

Cykel, lek och glädje är tätt förknippat i Annie Söderbergs värld. Foto: Void

 

Tidigt intresse för ledarskap
Parallellt med idrottsutövandet började den då relativt unga Annie också att intressera sig för ledarskap. ”Jag visste nog ganska tidigt att jag ville arbeta med den typen av frågor”, säger hon. Under tonårstiden tog hon därför på sig flera tränar- och ledaruppdrag, bland annat inom flygvapnets ­ungdomsverksamhet och inom diverse ­föreningar. ”Och ju mer jag jobbade med frågorna, desto roligare ­tyckte jag att det var”, säger hon. När det blev dags att söka ­eftergymnasial ­utbildning valde hon tränarprogrammet vid Örebro ­universitet, vilket hon senare kompletterade med studier inom KBT för elitidrottare. Efter studierna har hon på uppdrag av Riksidrottsförbundet fungerat som idrotts­psykologisk rådgivare åt aktiva inom en rad olika idrotter, och för några år sedan blev hon en del av mountainbikelandslaget. Hennes roll utvidgades varefter tiden gick, och hon kom att utveckla ett nära samarbete med dåvarande förbundskaptenen Anders Ljungberg. När han valde att sluta efter säsongen 2016 stod den då 27-åriga Annie redo att ta över.

Roligt att cykla utför
Det nya uppdraget som förbundskapten har kommit att ta mycket av hennes tid, men det har inte tvingat henne att lägga den egna satsningen på hyllan. Hon älskar cykel i alla dess former, men för stunden är det en disciplin som trumfar de andra. ”Det allra roligaste är att cykla utför, och det gäller oavsett vilken cykel jag sitter på. Men måste jag välja en disciplin så säger jag att det just nu är enduro som är roligast”, säger hon, innan hon snabbt garderar sig: ”Men sitter jag till exempel på en XC-cykel är ju det också väldigt roligt”.

Ökad förståelse för cyklisterna
Hon har en dröm om att inom en inte allt för avlägsen framtid få köra världscupen i enduro, men annars är det inte resultatmålen som är det viktigaste för hennes del. ”Jag vet att jag kan bli bättre, och egentligen är det nog det som triggar mig. Och om jag själv får sträva efter att bli en bättre cyklist så får jag en ökad förståelse för cyklisterna i landslaget, vilket jag som förbundskapten tycker är viktigt”, säger hon.

Ute på tävlingarna kan jakten på ökad skicklighet således gå ut över resultatet. ”Jag vill kunna köra så fort som möjligt i tekniska partier, och för att utvecklas händer det att jag på tävlingar kör en svårare linje än vad jag behöver. Och jag firar nog mer om jag genomfört något jag inte trodde var möjligt än om jag uppnår ett visst resultat i listan”, säger hon.

Foto: Void

 

Lek i skogen
Under vintern tränar Annie en hel del testcykel, och då ­brukar hon följa ett träningsprogram. Under sommarhalv­året är läget ett annat, och träningen blir då mer spontan. ”Då får jag anpassa träningen efter landslagsverksamheten på ett helt annat sätt. När jag är på landslagsuppdrag tränar jag bålstyrka och löpning varje dag, och när jag är hemma blir det mest cykel i skogen”, säger hon. På hemmaplan ­består en träningsvecka av ungefär tio timmar träning men det är en ständig kamp att frigöra de timmar hon önskar träna. ”Just nu jobbar jag mycket med att hitta tillbaka till kontinuiteten i träningen efter det intensiva fjolåret”, säger hon.

När träningstiden är säkrad och hon har kommit ut i skogen försöker hon alltid ha roligt på cykeln. ”För mig är cykel förknippat med glädje, och det blir mycket lek. Jag brukar fantisera ihop en story under varje pass, och oavsett vad som händer är det alltid jag som vinner”, säger hon. Det betyder dock inte att hon bara lattjar runt. ”Jag har ju ­mycket kunskap om träning så när jag tränar vet jag alltid vad jag ska köra utifrån de mål jag har satt upp. Jag har alltid en plan när jag ger mig ut”, säger hon.

Balans i tillvaron
Slår man samman Annies arbete som förbundskapten och hennes satsning mot världscupen i enduro med att hon är sambo med Matthias Wengelin, en framgångsrik MTB-­cyklist med flera SM-guld på meritlistan, är det lätt att få för sig att hennes liv enbart har plats för cykel. Men så är inte riktigt fallet. ”Jag tror att det är viktigt att väga upp ­cyklingen med annat för att få någon form av balans i ­tillvaron. Jag är en kreativ person, och jag försöker få utlopp för det”, säger hon. En del av den kreativitet hon beskriver har hon kanaliserat i renoveringen av det hus hon och Matthias flyttade till i ­Örebro för två år sedan. ”Sen har vi två hundar som hjälper oss att koppla bort cyklingen, så jag skulle nog säga att vi lever ett ganska normalt liv trots allt”, säger hon.

Virkad snigel
Om det blir tid över plockar hon gärna fram sina virknålar. ”Jag gillar verkligen att virka. För det mesta brukar det bli någon form av spets, men i höstas virkade jag en snigel som jag är ganska nöjd med”, säger hon med ett skratt.

 

Foto: Void

FAKTA: Annie Söderberg

Familj: Sambo med Matthias Wengelin och två hundar.
Ålder: 28 år.
Bor: I Örebro.
Yrke: Förbundskapten för det svenska MTB-landslaget, ­idrottspsykolog och föreläsare.
Klubb: Örebrocyklisterna.
Meriter: SM-brons i downhill (elit), brons i totalen av svenska ­endurocupen (elit), total-4:a Snow Epic, Engelberg (elit), SM-silver stafett landsväg (ungdom), SM-brons BMX Cruiser.

 

Text: Carl Olsson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
4 TIPS FÖR ATT DET SKA BLI TRÄNING AV MOTIONEN

Close