Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
HighlightsMTB

AFRICA CLASSIC – ETAPPLOPPSÄVENTYR OCH VÄLGÖRENHET I FIN KOMBINATION

 

På landsvägssidan har motionscykling och välgörenhet ofta setts gå hand i hand på senare år, här i Sverige framförallt genom olika event där det cyklats till förmån för Barncancerfonden. På MTB-sidan däremot har vi inte sett den här trenden i samma utsträckning, åtminstone inte ännu så länge. Men nu finns det ett spännande tillfälle för dem som skulle vilja förena välgörenhet med MTB-cykling, och därtill något som framstår som en väldigt unik och speciell upplevelse på två hjul. Africa Classic som loppet heter är ett sexdagarslopp i Tanzania och Kenya, som anordnas av den afrikanska hälsoorganisationen Amref Flying Doctors senare i höst.  Det intressanta för vårt vidkommande är att Sverige har blivit tilldelade 20 av de 100 platserna i den första internationella upplagan. En av dem som är anmälda till att köra loppet är Sickla-bon Cissi Stålnacke, som kör tillsammans med Anna Skaring.

”Jag har cyklat en del mountainbike tidigare, Cykelvasan till exempel. Men när jag fick möjlighet att göra det och samtidigt bidra till någonting bra för världen, då tänkte jag att äventyr och välgörenhet på samma gång, det är ju verkligen grejen!”, berättar hon.

För ett äventyr lär det onekligen bli för de 20 deltagarna. Inte för att det 40 mil långa loppet skulle vara exceptionellt fysiskt krävande, eller utsätta dem för de mest obeskrivliga prövningarna. Nej snarare för att det öppnar upp för en väldigt unik typ av upplevelse, både när det gäller natur och möten med människor. Stockholmaren Maria Lannér arbetar för Amref Flying Doctors, och kommer i likhet med Cissi och Anna att köra loppet när det går av stapeln senare i höst. Men trots att hon till och med bott i den här delen av Afrika, så är cykeläventyret i det som väntar något som hon aldrig haft möjlighet att uppleva tidigare.

”Jag har ju bott och rest mycket i Afrika, och jag har säkert varit på 50 safaris under den här tiden. Men, jag har aldrig cyklat på savannen. För på de flesta håll i Afrika är man väldigt restriktiv med att gå utanför bilen i de här miljöerna, så du sitter i din plåtburk och fotar lejon eller vad det kan vara. Men nu ska vi i cykla 40 mil runt Kilimanjaro, i stort sett vara utan el i en vecka, och bara tälta. Som någon sade till mig som cyklat det här loppet innan, ju snabbare man cyklar desto mer missar man här”, förklarar hon.

MÖTAS PÅ RIKTIGT

Ändå är det troligen inte vildmarksupplevelsen som lär bli det mest minnesvärda för cyklisterna, om man ska döma av berättelser från tidigare deltagare. Istället är det att den här typen av resa inbjuder till att möta människor på ett helt annat sätt än en normal resa. Dels genom att man cyklar, vilket i sig ofta leder till fin interaktion med sina medmänniskor. Men framförallt också kanske genom syftet med loppet. Anledningen till att Amref Flying Doctors drog igång Africa Classic för sex år sedan var nämligen inte bara för de insamlingar som var och en av deltagarna ska göra inför loppet – de ska alla samla in 5000 Euro var till de olika hälsoprojekt som Amref bedriver. Nej, ett annat väldigt viktigt syfte var också att kunna visa upp den verksamhet som man bedriver här i Tanzania och Kenya (bland andra länder). För att givare och andra engagerade ska få en inblick i vad pengarna som samlas in egentligen går till. Därför är en viktig del av resan också de projektbesök man kommer göra, framförallt under en av dagarna i mitten av färden.

”Cykelloppet kom framförallt till för att organisationen kände att man hade så mycket man ville visa upp och dela med sig av. Så vi kommer dels att besöka vatten och sanitetsprojekt, vi kommer att besöka skolor, och vi kommer besöka kliniker och sjukhus, och sedan kommer vi också att besöka ett par familjer. För en sak som Amref jobbar väldigt mycket med är att förebygga könsstympning på flickor. Det är ett gigantiskt problem i den här regionen, just för att det är så svårt att bryta traditioner. Så vi kommer att träffa familjer som kan berätta hur de tog beslutet att låta sina döttrar slippa det, och hur livet sett ut före och efter detta. Just det här att komma in under ytan och träffa vanliga människor som man gör under en sådan här resa, men människor som lever under andra förutsättningar, det ger otroligt mycket. Det är en helt unik livsupplevelse”, berättar Maria.

Enligt Maria är utvecklingen i den här delen av Afrika överlag ganska positiv, och säkerheten är ingenting man ska behöva oroa sig för som deltagare i loppet. Men Tanzania är fortfarande ett av Afrikas fattigaste länder, så det är ingen tvekan om att Amrefs arbete här fyller en enormt viktig funktion.

”Även om det går bra i vissa delar av landet vill Amref verka för att också de fattigaste människorna ska få tillgång till bättre hälsovård, för att få ett bättre liv och kunna ta sig ur fattigdom. För det är väldigt obalanserat här, och exempelvis når sjukvården aldrig de allra fattigaste ute på landsbygden”, förklarar Maria.

INSAMLINGEN ÄR IGÅNG

Cissi och hennes teamkompis Anna har just dragit igång sin insamling inför loppet. Den som vill kan såklart bidra med hela summan som ska samlas in själv om den vill, men grundtanken är att deltagarna blir som en slags ambassadörer för organisationen under tiden de samlar in sina 5000 euro.

”Vi kommer kontakta företag för att se om de vill vara med och ha sin logga på våra tröjor, om de stöttar insamlingen. Loppet kommer ju filmas, så de som är med kommer synas den vägen. Och de flesta företag ska idag ha i årsredovisningen att man bidrar till de globala utvecklingsmålen, så att bidra till det här kan vara en sådan sak”, berättar Cissi.

Den typen av insamlingsupplägg som Cissi beskriver har varit en framgångsrik väg för att samla in pengarna under tidigare upplagor, då det varit holländare som kört loppet. Att det just varit holländare beror på att Amref Flying Doctors är en betydligt mer välkänd organisation i Holland – och Italien och England – än vad den är i Sverige. Bland annat för att organisationen har ett tätt samarbete med det holländska postkodlotteriet. Men även om organisationen inte är så väldigt känd bland den svenska allmänheten så är den desto mer känd i välgörenhetskretsar, till exempel genom att man har ett väletablerat samarbete med den svenska biståndsmyndigheten Sida. ”Jag hade faktiskt inte heller hört talas om Amref”, berättar Cissi. ”Men när jag förstod hur stora de egentligen var, då fick jag lite av en aha-upplevelse.”

VÄRMEN KAN BLI UTMANINGEN

Själva loppet mäter som sagt 400 km och går runt den slocknade vulkanen Kilimanjaro vid Tanzanias gräns mot Kenya. Men det stora berget till trots är det inte några höjdskillnader som lär bli den stora cykelutmaningen för deltagarna. Kilimanjaro må vara världens högsta fristående berg, men det är just fristående och igår inte i en bergskedja, vilket betyder att det är förhållandevis platt runtomkring. Dagsetapperna har en sammanlagd stigning på runt 4000 höjdmeter, vilket inte är särskilt blodigt med tanke på att ett lopp som exempelvis Cykelvasan har 1000 över sina dryga nio mil. Ungefär 1400 av höjdmetrarna kommer dock under en dag, turligt nog dagen innan vilodagen när det är dags för projektbesök. Men en utmaning som man däremot inte behöver oroa sig för på Cykelvasan, och som istället kan bli aktuellt under Africa Classic, det är att fartvinden värmer mot skinnet när man kommer farande över savannen. Alltså istället för att den svalkar, som vi är vana vid att den gör här hemma.

”Loppet är precis i innan den korta regnperioden där i oktober. Då är det regnfritt, men det är ändå inte det absolut varmaste det kan vara. För i januari är det bortåt 50 grader varmt häromkring. Men säg att det är 40 grader nu istället”, förklarar Maria.

Maria har som sagt bott i regionen och vet hur hon påverkas i värmen, men hon är inte cyklist ännu och har ingen erfarenhet av att cykla den här typen av sträckor. Cissi i sin tur har mer MTB-erfarenhet, men inte under förhållanden som dessa.

”Jag har aldrig varit i något afrikanskt land alls, så jag kastar mig rakt ut på okänd mark. Man såg ju på friidrotts-VM nyligen när de sprang maraton i värmen och säckade ihop en efter en, så det gäller att ha koll och dricka ordentligt. Men jag är envis, det är väl det som är min starkaste tillgång. Det kanske inte går fortast, men jag tar mig igenom i alla fall. Och cyklingen handlar ju mer om upplevelsen i det här fallet. Det är ingen tävling, utan det är ett äventyr”, reflekterar Cissi.

Som synes på bilderna från tidigare upplagor går loppet på grusvägar, som överlag är ganska snälla att cykla på. ”Men skulle det bli blött har jag fått uppfattningen att det kan bli väldigt geggigt”, kommenterar Cissi visare. ”Så om det skulle börja regna blir det nog en väldig utmaning, då kanske man till och med skulle ha en fatbike istället, haha.”

AFRIKANSKA RÖTTER

Annons

Amref Flying Doctors som organisationen heter började som namnet antyder med flygande läkare. Den verksamheten är fortfarande jätteviktig för organisationen, där man exempelvis flyger ut på landsbygden för att behandla förlossningsskador som är ett stort problem i regionen, och andra akuta tillstånd. Men även cykeln har en viktig plats som transportmedel numera inom Amref, precis som i resten av Tanzanias samhälle.

”Folk cyklar överallt, och framförallt barnhälsovårdarna inom Amref, de cyklar till vartenda barn som ska födas. Och det är ett ganska platt land som gör det smidigt att använda cykel som transportmedel”, förklarar Maria.

Organisationen skiljer sig på en viktig punkt från många andra välgörenhetsorganisationer, genom att den startades i Afrika och att merparten av all personal kommer från de afrikanska länder de jobbar i. Detta fyller en väldigt viktig funktion, eftersom det säkerställer att kunskapen som byggs upp inom verksamheten blir kvar i landet, oavsett vad som händer. Det blir mer än bara sjukvård, det blir sjukvård med kraftiga ringar på vattnet.

”Egentligen är faktiskt utbildning och träning mer eller mindre kärnan i Amrefs verksamhet, för det var så de flygande läkarna började för länge sedan. De flyger ut och opererar olika åkommor, och samtidigt som de gör det så utbildar de också personal på plats så att det finns folk som kan göra jobbet den dagen experterna har åkt någon annanstans. Och sedan två år tillbaka har man även ett medicinskt universitet som man byggt upp i Nairobi”, berättar Maria.   

DAGS ATT BÖRJA TRÄNA

Just träning behöver naturligtvis också Cissi och Maria ägna sig åt, även om man inte behöver vara i absolut toppform för att kunna köra Africa Classic. Men bra träning inför gör att man kan få en så fin upplevelse som möjligt under äventyret som väntar nästa höst. Den som är bonkad kan varken njuta av vildmarksupplevelser eller möten med nya människor. Både Cissi och Maria nämner planer på att sätta upp en trainer hemma i vardagsrummet i vinter, för att få lite timmar i sadeln även när vädret är som minst inbjudande här på hemmaplan. ”Kommer det ett lejon, då gäller det ju att kunna cykla på så gott man kan, haha”, skämtar Cissi. Men som sagt är det inte den fysiska prestationen som står i fokus för det här loppet. Mountainbiken blir ett medel för att uppleva något som man troligen inte har möjlighet att uppleva på annat sätt, och bidra till positiv utveckling för dem som idag inte har tillgång till sjukvård. Kanske är du en av de 20 som vill vara med?

 

 

Amref Flying Doctors

Bildades av tre läkare i Nairobi på 50-talet, och Amref står för African Medical and Research Foundation. Det är en hälsoorganisation som i vissa länder heter Amref Health Africa, och som arbetar exempelvis med sjukvård i olika former samt vatten- och sanitetsfrågor. Loppet Africa Classic har man stått värd för under sex år, men 3-10 oktober 2020 blir den första gången det hålls en internationell upplaga. Då kommer totalt 100 deltagare från Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien och Kenya att cykla en rutt på 40 mil runt Kilimanjaro. Vill du vara med är det dags att registrera sig väldigt snart, så gå inte och fundera för länge!

Läs mer om Africa Classic och anmäl dig: www.africaclassic.se

Läs mer om Amref Flying Doctors: www.amref.se

 

VILL DU BIDRA?

Vill du bidra? Swisha till 123 900 66 85, och skriv team eller deltagares namn i meddelanderaden. Eller ge en gåva via Hemsidan: https://www.africaclassic.eu/sweden

Är ditt företag intresserat av att medverka som sponsor, kontakta då Cissi Stålnacke via lagets Facebook-sida Team Simba Africa Classic, eller Maria Lannér på mobil 0708-666961, mail: [email protected]

 

Foto: Eppo Karsijns

Text Henrik Hågård

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.