Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBTräningstips

Aero-stilar på MTB – Specialized upplyser

Vad är bästa positionen om man vill lura vinden när det är lättåkt på långloppet? Specialized ger oss sanningen…

Specialized är oss veterligen den enda tillverkaren med en helt egen vindtunnel, vilken man också använder för att sprida en del intressant information till oss cyklister via sin Youtube-kanal. Som exempel har man tidigare undersökt vilken aeroställning på långloppshojen som är den allra bästa, för de där långa grusrakorna där fart inte bara handlar om lättrullade däck och tryck i pedalerna, utan lika mycket om att vara hal genom vinden.

Det viktigaste för aerodynamiken är alltid kroppspostionen, och att man har en aerodynamisk ställning som man kan vara hyfsat avslappnad i. Om en ställning på cykeln är super-aero men gör att du inte kan prestera eller får kramp i armarna efter 20 sekunder är den ingen höjdare, vad än siffrorna säger.

Specialized testade positionerna i 26 km/h i vindtunneln, och resultaten var mycket intressanta! Här är en sammanställning av vad de hittade, där ställning 1 är referenspunkten och vi berättar hur mycket man sparade i ställning 2-4 i jämförelse med 1:an.

Det finns såklart inga garantier för att Specialized test gäller alla cyklister på samma sätt, och det säger heller inget om vilken ställning man orkar hålla i längden eller vilken som är säker bland andra tävlande. Men, det är intressant ändå!

Annons

Position 2: vanlig avslappnad och upprätt ställning. Denna position används som referenspunkt för hur snabba de övriga är.

Position 2: aggressiv attackställning. Tidsbesparing i Specialized vindtunneltest: över 4 procent.

Position 3: händerna på gaffelkronan. Tidsbesparing i Specialized vindtunneltest: över 5 procent.

Position 4: ihopkrupen med händerna nära styrstammen. Tidsbesparing i Specialized vindtunneltes: över 6 procent.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.