Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Landsväg

Abloc Winter Challenge fyller tre år, och firar med Race!

Har du börjat fundera på hur du ska kunna äta så mycket julmat som möjligt och ändå hinna bränna alla kalorier än? Ett hett tips är att vara en del av klungan som klockan 05:00 den 28:e december kommer att lämna Hovrättstorget i Jönköping bakom sig och ge sig ut på ett mentalt och fysiskt kraftprov av sällan skådade proportioner. För tredje året i följd arrangeras Abloc Winter Challenge, en snömoddsurspårad fikarunda som manifesterar att det minsann går att cykla året runt även i midvintermörkrets Sverige.

Förra årets solnedgång utanför Vadstena kan enbart beskrivas som magisk. Foto: Joakim Rissveds
Förra årets solnedgång utanför Vadstena kan enbart beskrivas som magisk. Foto: Joakim Rissveds

Runt den eventuellt isbelagda pölen kommer farten att vara tillräckligt hög för att hålla värmen, men tillräckligt låg för att alla med ett pannben av stål kan hänga med, trissare göre sig icke besvär. Den som vill spänna lårmusklerna och ersätta julmusten med mjölksyra får däremot chansen dagen efter när världshistoriens första Abloc Winter Race, som närmast kan beskrivas som ett inofficiellt vintercykel-VM, går av stapeln.

Inträdeskravet till Winter Race, som arrangeras tillsammans med Jönköpings CK, är enkelt men hårt: du måste ha kört Winter Challenge dagen innan för att få starta. Dessutom är det krav på skärmar, dubbdäck och reflexer, så vi gissar att kommissarien slipper testväga cyklarna mot UCIs viktgräns på 6,8 kg. Upplägget på själva tävlingen är något oortodoxt, två heat à 20 kilometer på en två kilometer lång bana kommer att köras och det gäller att ha så kort totaltid som möjligt för att vinna. Detta tror vi borgar för en del spännande taktiska upplägg, inte minst med tanke på nyårsraketen till prispott om sammanlagt 50 000 kr. För den som känner att ett varv runt Vättern känns lite övermäktigt men ändå är sugen på att åka fort kommer det att finnas en motionsklass som är öppen för alla.

Enligt Eric Sjögren på Abloc finns det tre anledningar till upplägget med lugn distans på torsdagen och stenhård tävling på fredagen.

”För det första: när man cyklar vinterdistans ska man ta det lugnt och fint. Trissar och hetsar gör man inte och det anser vi att vi cyklister måste bli bättre på. Distans på tröskel är varken bra, skönt eller säkert, så därför får tävlingsdjävulen stanna hemma”, säger Eric.

Annons

”När det är race är det tvärtom. För att parafrasera Edward Blom: när vi tävlar tävlar vi, och då tävlar vi rejält. Starkaste kvinna och man kommer att vinna. Att vakna i hotellsängen efter kanske 12 timmar i sadeln dagen innan, ha ont i varje del av kroppen och samtidigt veta att snart går starten och jag ska attackera direkt – det är jobbigt på riktigt men ändå skönt på något märkligt vis och detta vill vi ge svenska cyklister möjligheten att uppleva.”

”Den tredje och kanske mest utlösande anledningen är att vi i Abloc alla är sprungna ur tävlingsfållan, och även fast vi i huvudsak arrangerar motionsupplevelser känner vi att vi vill bidra till den svenska cykeltävlingsscenen. Som svensk elitcyklist svämmar inte plånboken direkt över, och därför känns det fantastiskt att kunna bidra med en rejäl prispeng (mer än man får om man vinner SWE-cup totalt, red:s anm.)”, avslutar Erix.

Mer information om Abloc Winter Challenge och Winter Race hittar du på www.abloc.se.

Läs mer: Rapport från Abloc Winter Challenge 2016

Läs mer: Runt Vättern i snö, kantvind och klass 1-varning

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Restips: New York Gran Fondo

Close