Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

MTB E-Bike ny disciplin i cykelsverige

Både landsvägslopp och Mountainbike-tävlingar har redan genomförts, och nu har Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet jobbat fram en plan för hur motionslopp på MTB E-Bike kan se ut framöver.

Foto: Eskil Laago

Det blir en ny disciplin, MTB E-bike, inom Svenska Cykelförbundet (SCF) och Svenska Motorsportsförbundet (Svemo).

– Många kanske frågar sig varför köra E-bike? Det blir flera svar på den frågan. Jag själv har kört mycket E-bike under de sista 2 åren och får en känsla av att man flyter fram i skogen och kan ha kul längre tid på grund av att orken inte tryter lika snabbt. Sen har jag även erfarenhet av att köra riktigt hårt på E-Bike och det går verkligen att ta ut sig till max om man vill, säger Malin Lindgren, Tävlingsansvarig MTB, BMX & Trial, Svenska Cykelförbundet.

Under pandemiåret som gått har cykelklubbar och motorklubbar runt om i Sverige tillsammans skapat förutsättningar för att kunna tävla på slutna arenor.

– Vi tycker det är väldigt positivt med samarbetet och att vi kommit så här långt på den relativt korta tiden. Vi ser fram emot att utöka samarbetet och att cyklister inom Svenska Cykelförbundet och förare inom Svemo kan delta i varandras tävlingar med ett liknande reglemente framöver, säger Tony Olsson, Koordinator för projekt och säkerhet, Svemo.

Annons

Användning av elcykel har ökat markant de senaste åren, både i stadsmiljö, men även i andra cykelsammanhang. En förespråkare är till exempel Vätternrundan som tillåter valfri cykel, och då även elcyklar, under sitt motionslopp Vätternrundan 100 km. Vätternrundan 100 ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

– När vi såg hur elcykelanvändningen utvecklades för ett antal år sedan var det naturligt och viktigt att tillåta dem i vårt lopp, Vätternrundan 100 km. Allt utifrån att det är mycket bättre att cykla med elcykel än att inte cykla alls. Det ger också möjlighet för personer att såväl träna som delta tillsammans utifrån olika förutsättningar. En hyggligt tränad kvinna på racer tillsammans med en mindre tränad man på elcykel – vilka möjligheter, säger Gunilla Brynell-Johansson, VD på Vätternrundan.

Från och med 1 juli 2021 kan arrangörer lägga till MTB E-Bike som alternativ i sina motionslopp och samarbetet blir en uppstart inför 2022, då SCF och Svemo hoppas få igång tävlingsklasser och följa andra europeiska länders lyckade framfart.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.