Skräckbeskedet från UCI: Kaffe klassas som doping

31 Mar 2017

Att det internationella cykelförbundet UCI är en trögrörlig organisation som inte alltid ser poängen i tekniska framsteg är ingen nyhet. Nu vill de ta ytterligare ett steg mot stämpeln “bakåtsträvande” genom att dopingklassa koffein helt och hållet.

“UCI ser den starka kaffekultur som just nu byggs upp i cykelkretsar som mycket oroande. En bra cyklist kan man bara bli genom att cykla oavbrutet i minst sex timmar om dagen, och vi vill med detta förbud stävja den explosion av fikastopp som vi sett de senaste åren”, säger en talesperson som vill förbli anonym.

Bakom det plötsliga beslutet ligger en hemligstämplad rapport från Strava, som enligt flera av varandra beroende källor till cyclingplus.se påstås visa att den genomsnittliga stillastående tiden per pass skjutit i höjden från två minuter 2011, till så mycket som arton minuter och fjorton sekunder under det föregående året.

“Om den här utvecklingen tillåts fortgå kommer folk snart att sitta mer i en kaféstol än i cykelsadeln, och det kan vi helt enkelt inte tolerera”, kommenterar den anonyma talespersonen.

Påtåren som fick kaffekoppen att rinna över ska enligt uppgift vara att en svensk elitcyklist under förra sommaren fikade inte mindre än tre gånger inom loppet av 145 km. Bara nio månader senare har alltså UCI nu kommit fram till att dopingklassa koffein helt och hållet, vilket beskrivs som den näst snabbaste beslutsprocessen i förbundets historia sedan skivbromsar blev tillåtna, förbjudna och sedan tillåtna igen.

Livstids avstängning hade varit lindrigare

I ett exklusivt pressmeddelande som vi tagit del av beskrivs straffet för den som blir påkommen med att dricka kaffe trots förbudet. För den första förseelsen utgår ett bötesbelopp om 200 schweizerfranc, motsvarande fyrtio tusen miljarder svenska kronor enligt vår valutaexpert Margareta Sandstedt.

Om man ertappas med att dricka av den förbjudna drycken en andra gång blir påföljden desto hårdare. Om idrottens skiljedomstol finner den åtalade skyldig kan denne räkna med en livstid av trubbiga rakblad, sadelsår och pyspunkor.

Förbudet träder i kraft med omedelbar verkan från och med idag, 1 april.