Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Om greppet vid halt underlag

MTB är svårt redan från början, men lägger du till ett underlag som försetts med väta så skapar du kaos. Här kommer några tips på hur du hanterar underlag som riskerar både liv och lem.

Mountain Biker Racing Through Puddle

MTB går ut på att försätta sig själv i olika problematiska situationer och sedan lösa dem. Du har din hoj och framför dig finns en mer eller mindre definierad stig fylld med utmaningar som stenar, rötter, buskar, gropar och liknande. Det finns ingen som helst tid att slappna av!

Vissa dagar kan vara värre än andra. Regnar det, eller har regnat, och stigen framför dig är hal förvandlas varje hinder till något betydligt mer svårforcerat – det finns en metafor om gambling som passar väldigt bra in här, och kanske är det läge att använda en Rizk casino kampanjkod innan du ger dig ut!

Börja med utrustningen
Innan du beger dig ut ska du också kolla över all utrustning en extra gång, så att inte den ger vika när du behöver den som mest. Ett däck som inte är åtskruvat ordentligt eller som inte har rätt lufttryck kan lätt innebära problem ute på fältet. Likaså ska du kontrollera övrig utrustning som inte har med cykeln att göra: har du en hjälm som är hel och skyddar ordentligt? Har du ätit och druckit ordentligt – har du kanske med förtäring att nyttja under en längre tur? Är du klädd för vädret? Har du mobiltelefon eller meddelat någon om vart du kommer köra?

Annons

De två sista punkterna är väldigt viktiga, inte minst om det skulle inträffa en olycka och du blir fast i terrängen. Vintertid – men även vår och höst i Sverige – kan som bekant medföra vissa svängningar i väderleken, och är du fel klädd kan saker och ting snabbt ta en dålig vändning.

Väl på plats ute i skogen handlar mycket om kontroll i fart. Du måste vara beredd på att sänka hastigheten i allt annat än de allra enklaste partierna. Se till att inta en position av ständig beredskap, för greppet kommer svika dig förr eller senare. Använd alla knep du lärt dig om att hänga med i flowet och se samtidigt till att du tar kontrollen och är resolut i potentiellt farliga partier.

Utöva allt du lärt dig om hopp, kurvtagning, inbromsning inför specifika partier och andra saker så kommer din cykeltur med MTB:n – oavsett väder – att sluta i dur och inte i moll.

Lycka till!

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.