Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Ökad popularitet för cykling bland svenskar

6744775989_7d7f0e033d_z

De senaste åren har det blivit mer och mer populärt bland svenskar att cykla. Många väljer detta färdmedel till och från skolan eller jobbet av flera olika anledningar. Det är relativt billigt jämfört med bil eller kommunaltrafik; det är miljövänligt och det är bra för hälsan. Genom att cykla till och från jobbet varje dag behöver man kanske inte träna på kvällen och sparar således även pengar på gymkort eller liknande samt tid, eftersom kvällen då kan användas till annat. Just tid är ännu en anledning till att många använder cykeln som färdmedel, då man inte behöver vänta i bilköer, utan snabbt och enkelt kommer dit man ska.

Ett tecken på att fler och fler cyklar är också att intresset för att satsa på cykling ökat. Just nu pågår ingen större tävling, men det går ändå att satsa på bet365 bets på cykling. Man kan satsa på vinnaren i Tour de France 2015, vilken går av stapeln i juli nästa år. Det finns så många som 75 olika cyklister att satsa på och man kan även få andra på begäran.

En nackdel med ökat cyklande är givetvis cykelstölder. Tjuvarna verkar inte ha några begränsningar och vi kunde nyligen läsa i Kvällsposten om en cyklande polis (!) i Lund som fick sin cykel stulen. Han hade dock tur och fick tillbaka den efter en efterlysning på Lundapolisens Facebooksida, men de flesta får aldrig tillbaka sina cyklar. Tjuvarna säljer dem ofta vidare och tjänar sig en hacka. Det gäller dock att vara lite smart och inte göra som några cykeltjuvar gjorde för några veckor sedan, då de hade stulit en damcykel som de ville sälja på Blocket. Vad de inte visste var att mannen som svarade på annonsen var brottsoffret, alltså mannen som var ägare till den stulna cykeln. Genom att han såg cykeln på Blocket kunde dessa tjuvar sättas fast, även om detta är relativt ovanligt.

Annons

En positiv följd av cyklingens ökade popularitet är förutom förbättrad folkhälsa också att mångas fördomar mot cykelsporten minskar. Förr trodde många att cykling är en sport som dyker upp vart fjärde år till OS, men som mellan de olympiska spelen knappast utövas. Nu är det fler som inser att cykling är en sport som alla andra, med tävlingar och arrangemang året runt. Dessutom var det vanligt att tro att det var en sport för medelålders män, medan fler och fler nu märker att det är en sport för både kvinnor och män och såväl unga som äldre.

Ytterligare en missuppfattning om cykelsporten är att alla utövare skulle hålla på med dopning. Tyvärr är det flera cyklister som avslöjats med dopningsklassade preparat, men det är såklart långt ifrån alla. Dessutom har det lett till att cykelsporten är den bästa i världen på att motverka fusk och att proffscyklister dopningstestas otroligt mycket mer än till exempel professionella fotbollsspelare. För att finansiera det mest omfattande testsystemet i idrottsvärlden betalar idrottarna, lagen och sponsorerna en slags dopningsskatt. Med facit i hand kan man se att alla dessa tester ger resultat, eftersom de cyklister som dopar sig oftast också avslöjas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.