Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Mountainbike – en OS-sport

Läs om OS-sporten mountainbike, som är en av de tuffaste sporten på OS-programmet.

Mountainbikesporten växte fram i Kalifornien, i USA, under 70-talet och redan 1983 så hölls det första amerikanska mästerskapet. Sporten fortsatte att växa och sprida sig utanför USA till bland annat Europa. Det första VM:et arrangerades 1990 och bara sex år senare gjorde sporten även debut på OS-programmet i sommar-OS i Atlanta 1996. Sedan debuten i Atlanta har mountainbike varit en officiell OS-sport och ett självklar del av OS-programmet.

Mountainbike är inte bara en tävlingssport

I mountainbike behöver man egentligen inte tävla. Det är många som väljer att cykla för att det är roligt och för att motionera och träna. För de som vill tävla så finns det flera tävlingsgrenar som exempelvis downhill, slalom, sprint, trial och cross country.

Om tävlingsgrenen cross country i sommar-OS

I sommar-OS så tävlar man endast i tävlingsgrenen cross country. I cross country så är det masstart som gäller, det vill säga att alla tävlande startar samtidigt och den som kommer först i mål vinner loppet. Under tävlingen ska deltagarna ta sig runt en kuperad bana som är cirka 5 kilometer lång. Hur många varv man cyklar runt banan varierar, men normalt är det mellan 6-8 varav beroende på hur banan är byggd. Ett lopp tar herrarna två timmar att genomföra och damerna en timme och 45 minuter. Endast en liten del av banan får bestå av raka spår och resten av banan ska bestå av nedför- eller uppförsbackar med allt ifrån rötter, stenar, vattendrag och annat som de tävlande hela tiden måste se upp och väja för.

biker full suspended

Annons

Mountainbike en av de tuffaste sporterna i OS

Som du förstår är cross country är en väldigt krävande gren. Den kräver både god kondition och välutvecklad muskelstyrka hos de tävlande, men också god teknik så att man kan klara av hindren på ett effektivt sätt. De svåra banorna göra att mountainbike anses vara en av de tuffaste sporterna på hela OS-programmet. På samma sätt som längdskidor har blivit en populär sport att betta på under vinter-OS så kan mountainbike bli en ny favorit för de som gillar att hitta odds och lägga ett bet. Det sägs också att det tar många år att ta sig in i sporten och upp till 10 år innan kroppen har anpassat sig fullt ut till de tuffa och krävande tävlingarna.

Ännu inga svenska OS-medaljer i mountainbike

Sverige har aldrig tagit en OS-medalj i mountainbike men i London-OS 2012 så lyckades svenskan Alexandra Engen att ta sig in på en sjätte plats i sin OS-debut.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.