Ett klassiskt fynd bland annonserna Trek Y-Foil - en sällsynt cykel för finsmakare

15 Maj

Ja, vi går rätt på det. Trek Y-Foil tillverkades bara under två år – 1998 och året efter och fyller alltså två decennium i år. Ideén bakom den strömlinjeformade kolfiberramen var förutom att minska luftmotståndet också att fungera dämpande. Den lång “armen” som fixerar sadeln var tänkt att absorbera vibrationer från vägen.

Och det fungerade bra. Så bra att UCI – det internationella organet som övervakar, sanktionerar och allmänt styr, ställer och oannonserat kontrollerar att sadeln sitter horisontellt på millimetern före ett viktigt tempolopp i Tour de France, gör lite som de vill i cykelsporten.

Så de bannade alla ramar som saknar ett sadelrör inom ramen (höhö) för UCI-tävlingar. Orsak? De gav ett “unfair advantage“. Softride och Zipp var ett par andra manufakturer som tillverkade trevliga ´beam bikes´.

Jaja. För alla oss som vill ha en fördel framför de med sadelrör, så dök den här trevliga Y-Foilen upp på Blocket:

Storlek? 56 centimeter. En gångbar storlek för de allra flesta i vårat avlånga land. Draperad i dåtidens finaste såsom Shimano DuraAce 7900(?), Rolf VEctor-hjul och en Giro-sadel.

Y? Y not? Läs mer här i annonsen

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.