Hur uttalar man “Rapha” egentligen? Intervju med grundaren av cykelvärldens premiummärke

20 Sep 2017

“Raffa”? “Raaa-f´a”? “Raapha”? Kontroversiellt barn har många namn. Tidlöst, elegant, ohemult dyrt? Vad vi vet är att Rapha såg dagens ljus 2004 i London. Dess grundare Simon Mottram hade innan dess arbetat som märkeskonsult i 15 år. Som cyklist under 80- och 90-tal, så kände han att de kläder som fanns tillgängliga – på ren svenska – såg ut som f-n. Varför måste man klä sig i en tröja som gör reklam för kärlek och liv bara för att man råkar gilla cykling? I och för sig ingen dåligt tema för en cykeltröja, men ni hajar. En annan tröja – när vi ändå pratar om tröjor – från sent 80-tal som jag var helnere med var denna:

d8a350cebc05bf43552713bc33f77272--cycling-jerseys-vintage

En ikon från en period och hart när synonym med Greg LeMond. Minns fortfarande hur jag for omkring med en sådan tröja i början av nittiotalet. På en vårtur ut på Djurgården hörde jag hur en vårflanör högt frågade sin kollega: “Kolla! Z! Z-TV va?” Självklart hade jag en matchande Giro AirAttack-hjälm med Z-grafik. Och två vattenflaskor med Zorro-Z tryckt på.

Den numera klassiska Z-grafiken skapades för Roger Zannier:s cykelstall som formades för säsongen 1987. LeMond vann Touren -90 med barnklädesjättens symbol på rygg, bröst, armar och ben. Z blev sedan GAN, men det är en annan historia.

I alla fall. Rapha. Deras då första produkt är också nu en av storsäljarna: Classic Jersey. Och det är inte så svårt att förstå varför – en ren, “clean” formgivning med dubbelfokus på både funktion och fashionabel high-fashion, var något helt nytt. Då. Och uppskattas fortfarande då den säljer som smör. Själv blev jag förtjust i Core Jersey i gris-rosa, gräddelin, skärt:

Skärmavbild 2017-09-20 kl. 21.02.18 Skärmavbild 2017-09-20 kl. 21.02.31

Om man är nyfiken på märket och vill veta mer om dess bakgrund, så finns en längre intervju med Mottram att sjunka ned i här.

Och vill man bara klicka runt på Rapha:s stiliga hemsida går det också bra

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.