Supersnabb Specialized får skivor Venge ViAS nu också med skivbromsar

1 Aug 2016

Förra säsongen introducerade Specialized sin mest aerodynamiska landsvägscykel hittills – Venge ViAS. Det kaliforniska företagets spjutspets mot en framtid där deras aero-landsvägscyklar arbetar luften på ett effektivare sätt. Med hjälp av brittiska McLaren – känt från Formel1-cirkusen – nådde de sina mål. Med en Rider First-konstruerad ram som utvecklades och förfinades i företagets egna vindtunnel i bortåt 1000 timmar, så var den seriöst hal och snabb.

Men cykeln var från början tänkt att vara utrustad med hydrauliska skivbromsar. Cykelsportens övervakande organ UCI ändrade sig i frågan att tillåta den här sortens bromsar i sanktionerade tävlingar och det ledde till att Venge ViAS först lanserades med traditionella fälgbromsar. Även om de var en modern tolkning tillverkade av Specialized och monterade på ett för vinden “osynligt” sätt.

Men nu känner Specialized att marknaden (om än inte proffsklungan) är mogen för en skivbromsutrustad variant av ViAS. Ramen med genomgående axlar (100×12 fram – 142×12 bak) behåller samma form som sitt fälgbromsade syskon. En intressant aspekt är att Specialized uppger en ramvikt som ligger 200 gram lägre än för ViAS med fälgbromsar. Detta leder till att styvhet-vikt ration går upp. Vilket är bra.

Läs mer om Specialized:s moderna landsvägscykel här

Om du som undertecknad är nyfiken på detaljerna, så står ViAS för ´Venge integrated Aero Solution´…

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.