Historiens bästa mektips Och nyckeln till det finns i Ullared

22 Jun 2016

I Ullared finns det en mycket fin gammal kyrka. Den heter Ullareds kyrka. Vackert vitputsad med resligt klocktorn. På den gröna och välansade kyrkogården finns det vackra gravstenar från svunna tider och en lagom avsides minneslund formad som en snäcka. Där kan man sitta ned och fundera eller låta bli. Vad är detta för makaber inledning på ett blogginlägg? På en CYKELSIDA hör jag er fnysa med morgon-Gevalian sprutandes ur bägge näsborrarna likt en kränkt geyser.

Men häng kvar och ta en klunk apelsinjuice.

Sitter man i minneslunden – i själaläkande lugn och ro – och vrider huvudet en aning åt sidan, så kan man precis ana ett gulfärgat shoppingtempel som kallas Gekås. För därinne, bland alla tv-kameror, Morgan och Conny och vad de heter, så finns en verktygsavdelning. Och där finns en hylla. Fylld med det mesta och bästa som hänt alla och envar som någonsin mekat med en cykel. Cykelhelgonet Tullio C nickade gillandes när jag berättade för honom vad det är häromdagen. På den nivån är det.

“Men säg dåååå!” hör jag er tänka. Okej. Jag ger er…

Hundra latexhandskar.

F1400E24-011A-4B88-9288-87DECEF17427_zps7jlh4xl1

Det känns som om jag upptäckt Den Heliga Graal. Aldrig mer hädanefter behöver jag gnugga, tvätta, riva och gno mina händer, nagelband och alla små vrår och veck i 30 minuter efter att ha meckat med mina cyklar. Som om jag vore en kirurg som preparerar sig för en hjärntransplantation. Och sen eftertvätta mina händer med en Scotchbrite-svamp (den råa sidan) för att exterminera de sista, sega fett- och smutsspåren.

Jag är nu klar med allt sånt primitivt, antikt, medeltida beteende. Från och med nu är följande min modus operandi om jag ska meka: två friska, fräscha gummihandskar på. När jag är klar: kräng av dem och släng i soporna. Och jag kan omedelbart krama mina barn utan rädsla för att smutsa ned dem.

Och vad har detta med kyrkan att göra? Jo, hundra latexhandskar är det enda av vikt jag hittade i den där gula shoppingladan. Trots alla andras uppenbara glädje över att hitta hyllor så fulla av saker att köpa. Så jag klev ut för att ta en nypa luft, traskade lite i omgivningarna och satte mig ned på en bänk där på den lugna, avsides kyrkogården för att kontemplera varat och intet. Och för att vänta ut min bättre hälft som gjorde sitt bästa för att fylla en kundvagn.

Hon lyckades ganska bra. 

Själv är jag nöjd med att aldrig mer få fettsmutsiga händer efter cykelvård. Gå och köp.

 

PS. Det kan vara så att latexhandskar finns till salu i andra affärer än just den i Ullared… DS.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.