Shimano uppdaterar lvg-skor Snurrspännen efterlängtad nyhet på spionerade skor

17 Jun 2016

Marknadsgiganten Shimano arbetar oavbrutet och oförtrutet på att förbättra sina produkter. Som alla företag. (Förutom de här – de har redan fintrimmat sin produkt till perfektion).

Osaka-firmans skor tillhör marknadens mest pålitliga men har hittills inte erbjudits med moderna snurrspännen alá Boa och andra. I vårt eget MTB-skotest så uppskattade alla som provade Shimanos skor dem för deras klassledande styvhet – en avancerad kolfibersula tar till vara på varje watt cyklisten producerar – men anmärkte också på att vi saknade den senaste låstekniken.

John Degenkolbs skor under Critérium du Dauphiné Foto: Josh Evans / Immediate Media

Konkurrenternas skor med de senaste Boaspännena – Boa S2 – är ett tydligt steg framåt. Spännena är enkla att hantera och är precis lagom stora för att medge justering när man cyklar (till skillnad från andra snurrspännen som inte bygger tillräckligt på höjden eller är tillverkade i material som inte är särskilt fingervänliga och ger dåligt grepp). Men. Klickspännen med hävarm och traditionella kardborreband ger helt enkelt inte bäraren samma möjlighet att finjustera passformen. Så det är en glad överraskning att se Shimano experimentera med samtida “snörteknik”.

På brittiska BikeRadar finns en intressant artikel där man tittat närmare på vad toppnamnen hade på fötterna under Dauphiné Libéré. Eller Critérium du Dauphiné som tävlingen heter sedan ASO tog över arrangemanget. Stjärnorna John Degenkolb, Chris Froome och Dan Martin hade alla nya skor på fötterna från Shimano, Sidi och Mavic. Och alla skor var utrustade med olika snurrspännen. Okej. Att Degenkolbs skor var tillverkade av Shimano är en bättre gissning, men vi gissar (så också artikelförfattaren på BR) att vi kommer få se nya produkter från Shimano under de kommande veckorna.

Vi tror att Shimanos experimenterande med Boa-fästen också kommer att synas på deras mountainbikeskor framöver. Det skulle i så fall vara en efterlängtad och intressant utveckling – trots eventuella farhågor om teknik för teknikens egen skull. Man kan kanske göra en parallell med handtag med lock on-teknik. När de kom i början av 2000-talet bespottades i det närmaste av en del journalister som spetsigt kommenterade att vi snart skulle se lock on-däck som nästa “framsteg”. Men handtag som skruvas fast fungerar och är praktiska.

Så också snurrfästen för skor.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.