Nedräkning…

18 Sep 2014

Nu är det inte långt kvar till Jens Voigts försök på timvärldsrekordet. 

Det skall bli intressant att se om försöket, vare sig det lyckas eller ej kan gjuta nytt liv i detta något bortglömda rekord som alltid haft ett extra skimmer över sig och varit något av cykelns blå band. Försöken till ära och berömmelse startade redan 1876 och namn som Coppi, Anquetil och förstås Eddie Merckx vars rekord från 1972 stod sig i hela 28 år, har passerat revy.

Jens med sin ändamålet specialbyggda Trek
Jens med sin ändamålet specialbyggda Trek

 

Glöden falnade dock något efter UCIs ständiga velanden i materialfrågan som resulterat i ett snårigt regelverk som fastställer hur en cykel faktiskt får se ut. Idag är det ju knappt någon som vet vem som innehar rekordet.

Annars kan jag inflika att det är tjecken Sosonka som hann 49700 meter när han körde 2005.

Det gör också att det är svårt att veta hur nya tider skall matchas mot gamla. Det har ju funnits parallela tider som det fungerat fram till nu. Ett rekord satt med UCI-godkänt material (Athletes hour/Merckx hour) och ett för den som verkligen är snabbast (Best Human Effort). Eller det är ju inte heller riktigt sant skulle en representant för HPV (Human Powered Veihcles) invända eftersom alla(?) vet att liggcyklar faktiskt är snabbast.

De som faktiskt är snabbast, såväl absolut som på timmen
De som faktiskt är snabbast, såväl absolut som på timmen

Men spännande blir det och extra kul att Eurosport direktsänder från Grenchen, Schweiz!

Galningen kör för övrigt på 55×14, det ni!

/ J – förväntansfull

#cykligare #knivesandbikes