Stark hela sommaren!

30 Jun 2015

Nu är sommaren här! Härliga ljusa sommarkvällar och soliga cykelturer. Även om det svenska sommarvädret inte visat sig från sin bästa sida så läste jag i tidningen idag att det fina vädret är på gång och ska hålla i sig till sensommaren och hösten. Under sommaren så är det många cyklister som glömmer bort/prioriterar bort styrketräningen. Jag tycker det är otroligt viktigt att träna styrketräning året om även om styrketräningen naturligtvis skiljer sig beroende på vart i säsongen man befinner sig. Under sommaren och tävlingssäsongen så tycker jag att styrketräningen ska vara mer fokuserad på att bibehålla styrka och förebygga skador. Naturligtvis också för att inte tappa styrkan som man byggt under vintersäsongen.

Det räcker med att träna styrka två gånger i veckan, gärna tisdag/torsdag om man har tävlingar under helgen. Kom ihåg nu att det inte är några hårda maxstyrkepass man ska köra utan mer fokus på stabliseringsövningar och bålstyrka.  Jag gillar funktionella övningar som involverar flera muskelgrupper på en och samma gång så passet blir kort och effektivt. Jag har någar favoritövningar som jag ofta kör året runt. Gör varje övning 3 set av 12 eller cirkelträningformat.

8 plankan

Plankan- En helkroppsövning som framförallt fokuserar på bålstabilisering. Håll övningen i 30 sekunder repetera 3 gånger.

IMG_6482

 

 

 

 

Utfall- En riktig favvoövning som stärker framsida lår, sätesmusklerna och bålen.

 

 

 

 

 

 

 

 

hamstring1

 Hamstring-Baksida lår tränas ordentligt i denna övning men även höftstabilisering tränas här!

Row

Sittande Rodd- Stärker ryggen, framförallt övre ryggen men även bålstyrka

Det största fokuset ska naturligtvis vara på cykelträningen men styrketräningen är viktig året om för att behålla styrka och undvika skador! Så prioritera 20-30 minuter, två gånger i veckan och bli en stark cyklist året om!

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.