Giro på MoMA Banbrytande hjälm på världskänt konstmuseum

11 Feb

Hjälmtillverkaren Giro grundades 1985 av Jim Gentes. Gentes hade dessförinnan arbetat som designer på Blackburn och hade blivit lite sned på den tidens cykelhjälmar. Varför måste de se så knasiga ut? Gentes satte igång och att handkarva fram en prototyp till en cykelhjälm som skulle och fortfarande ger svallvågor i industrin. Hjälmen? Giro ProLight.

Jim Gentes vid konstruktionsbordet
Jim Gentes vid konstruktionsbordet

Traditionella cykelhjälmar från 80-talet:

Skärmavbild 2018-02-14 kl. 13.00.34

Giros första hjälm, ProLight med det karakteristiska överdraget i lycra:

Skärmavbild 2018-02-14 kl. 12.59.56

En annan tidig hjälm från Giro var AirAttack. En logisk vidareutveckling med ett skal av hårdplast och en mer distinkt aerodynamisk form. Inte undra på att den tidens superstjärna Greg LeMond – som alltid hade tentaklerna ute efter nästa pryl som kunde ge honom en fördel – snabbt la en order för sig och alla sina stallkollegor på Z:

Jim Gentes med Giro AirAttack i Z-lackering.
Jim Gentes med Giro AirAttack i Z-lackering.

Giro visade sig omedelbart vara en kredibel disruptor. Inom ett år arbetade Gentes flat-out för att fylla alla ordrar som flöt in till huvudkontoret i Scott Valley, Kalifornien. Idag har Giro breddat produktportföljen med kläder, handskar, skor – och hjälmar. Både för cykel- och vintersporter.

Greg LeMond ca 1989
Greg LeMond ca 1989

Sett i backspegeln är det därför inte så underligt att Giro:s tidiga produkter – som blev sådana paradigmskiften – återfinns i den permanenta utställningen på statustunga Museum of Modern Art i New York.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.