Veckans Rotfrukt
Som sagt, hösten är här och det är högsäsong för svenska grönsaker och rotfrukter.
Idag kommer lite fakta på moroten som jag själv äter nästan varje dag den här årstiden, gott att ha i salladen till maten.
Moroten är rik med karoten som levern omvandlar till A-vitamin.
Den är bra för mörkerseendet, den förebygger gråstarr och åldersförändringar på näthinnan. Morötter är även bra för huden.
Den innehåller pektin som är blodsockersänkande, den sänker även kolesterolet och är bra för hjärtat.
Morötter är bakterie- och virusdödande, är avgiftande för lever och tarmar.
Morötter är även bra mot cancer, bl.a. magcancer.
Observera att morötter som har ett högt GI-värde ändå inte har någon hög glykemisk belastning eftersom den bara innehåller 9 % kolhydrater.
1 kommentar
Comments are closed.
Undrade just vart veckans rotfrukt hade tagit vägen! ; )