Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

XC-cupen 2014 börjar ta form

XC CupenXC-cupen för mountainbikeåkarna börjar hitta sin form och efter några år med lite tveksamt upplägg fick man i år till en serie som sträckte sig över hela säsongen. Tyvärr har flera av de duktigaste cyklisterna stått över en eller flera tävlingar av olika anledningar vilket är lite trist med tanke på att XC-cupen är de tävlingar som ska väga absolut tyngst när ett eventuellt landslag ska tas ut. Tittar vi på herr- respektive damelit så var det faktiskt bara Kajsa Snihs som körde samtliga deltävlingar förra året. ”Men vi vill ha tillbaka prestigen att placera sig högt i XC-cupen”, säger Johan Carlström som är grenansvarig på förbundet. Tyvärr kan man konstatera att många av de duktiga cyklisterna väljer att istället köra de populära långloppen, vilket säkert har att göra med att uppmärksamheten på dessa lopp är betydligt större. ”Vi försökte i år att höja prispengarna i XC-cupen, och vi har nästan fullt ut matchat de i långloppscupen, men många cyklister väljer ändå att köra långloppen”, konstaterar Johan.

Men Johan poängterar också att målsättningen med XC-cupen är att få till en bra bredd på eliten och se till att återväxten i sporten gynnas. Och den andra punkten ser man i alla fall ut att lyckas relativt bra med. ”I till exempel P10-12 år hade vi över 70 pojkar som startade i på minst en deltävling i år”, berättar Johan.

Men bredden på elitsidan ser lite sämre ut, framför allt bland tjejerna. Totalt var det inte mer än 10 elittjejer som gjorde en cupstart under året och på hälften av tävlingarna var det fyra eller färre startande. Men det hoppas man ska kunna bli bättre till nästa år.

”Till nästa års tävlingar kommer banorna bli mer tekniska”, berättar Johan. Målsättningen är att förbereda cyklisterna på de tuffare banorna som man möter när man börjar tävla internationellt. ”Det kommer bli hopp, doserade kurvor och branta stigningar”, avslöjar Johan. Till CK Naténs tävlingar i Säter har man bland annat tagit hjälp av två banbyggare som vet hur det ser ut internationellt, nämligen Mattias Wengelin och Emil Lindgren. ”Det kommer nog bli tufft för de som anser att Cykelvasan är en riktig MTB-tävling, men det kommer göra våra cyklister väl förberedda för att lyckas internationellt”, säger Johan.

Exakt upplägg för poängberäkning och prispengar för säsongen 2014 är i dagsläget inte fastspikat. ”Vi väntar på att få budgeten från styrelsen först”, berättar Johan. Men redan nu lovar man att man kommer att få den avslutning som man förtjänar med pokaler eller plaketter till totalvinnarna. Eftersom det kan vara tufft att hinna med att åka runt för att delta i alla deltävlingarna kommer man att få räkna bort sina två sämsta (eller uteblivna) resultat i totalsammanställningen.

Annons

De tävlingar som idag är klara är:

18 maj – Vårgårda XCO, som också är en UCI C2-tävling.
23-25 maj – Borlänge Tour, XCE och XCO
14-15 juni – Säter, XCE och XCO
2-3 augusti – Härnösand, XCE och XCO
27 september – Täby, XCO
28 september – Södertälje, XCO

eventuellt kan någon ytterligare deltävling tillkomma.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.