Två svenskar till VM i cykelcross

Cykelcross 12 Jan 2017

Idag presenterades den svenska truppen till VM i cykelcross som arrangeras i Bieles i Luxemburg 28-29 januari, där Sverige kommer att representeras av två snabba herrar i U23-klassen.

Foto: Bram Verhagen
Foto: Bram Verhagen

Det är svenska mästaren David Eriksson och Henrik Jansson som kommer att få försvara de blågula färgerna på världsmästerskapen. De har tillsammans med Martin Eriksson (som lämnat U23-klassen bakom sig) varit helt dominanta under årets upplaga av den svenska cykelcrosscupen, och även tävlat en del i Belgien för att samla på sig erfarenhet.

Ett realistiskt mål för grabbarna är att försöka komma topp 30. ”Men drömmen vore att få en åkare bland de 20 första, det är ett resultat som Sverige aldrig haft på ett VM”, säger Hans Mård, förbundskapten för CX-cyklisterna, till scf.se. Som bäst har Henrik varit 24a (EM tidigare i år) och David 31a (en världscuptävling i Belgien).

Uttagningskriterierna för att kvalificera sig till VM är att prestera ett resultat på en världscuptävling som är mindre än 8 % efter segertiden. För dam- och herr elit kan man också kvalificera sig genom att ligga på topp 50 på världsrankingen den 10 januari, och där har Sverige ingen cyklist i dagsläget.

Även Ida Jansson och Saga Molin var uttagna, men båda valde att tacka nej då de vill samla på sig mer erfarenhet innan de cyklar VM.

Läs mer: Veckans träningspass v.2 – Dantes 15
Läs mer: Daniel cyklar genom Europa – igen!
Läs mer: Test: Dexshells vattentäta strumpor
Läs mer: Träningsplanering för cyklister, del 3

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.