Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

TEST: TRE HETA TRAILHJÄLMAR

Allt om MTB testar tre relativt färska hjälmar för dig som cyklar på bredden och tvären i skogen – freeride, enduro, trail, oavsett vad du kallar det så är det här hjälmarna för dig. Läs vidare för att få reda på vilken som är vår favorit!

samlingsbild

Text och foto: Erol Orhun

Marknaden för hjälmar är enorm och varje märke tillverkar olika modeller för ­­­trail- och ­endurocykling. Generellt kan man säga att den här typen av hjälm erbjuder bättre skydd/täcker mer av huvudet/går ner i nacken, samt är försedd med smarta säkerhetsdetaljer.   

 

Vad som är viktigt när du köper hjälm:

PASSFORM – Det är som med cykelsadlar, en sadel som passar utmärkt för en cyklist kan vara en annan cyklist ­värsta mardröm. Det mest avancerade justersystemet kan inte kompensera för en passform som inte är kompatibel med ditt huvud. Prova därför alltid innan du köper.

INSTÄLLNINGSMÖJLIGHETER – Om hjälmen ­passar bra på huvudet, så är nästa steg att kika närmare på ­justersystemet. Fästena under öronen är antingen ­fixerade eller justerbara, med en större flexibilitet hos den ­juster­bara varianten. Inuti hjälmen finns oftast en vagga som går att ställa in i sidled och höjdled.

VENTILATION – En hjälm som stänger inne varm, ­fuktig luft är ingen höjdare en stekhet sommardag. Men å andra ­sidan är en för välventilerad störtkruka ingen hit en ­smällkall ­decemberdag. Generellt är det inte antalet ­ventilationshål som bestämmer hur välventilerad hjälmen är, utan hur de invändiga luftkanalerna är utformade.

KOMPABILITET – Hjälmen ska passa med de ­solglasögon eller goggles du vanligtvis använder när du cyklar. Ta med dem till affären och testa att du kan ha på glasögonen utan att skalmarna eller ramen krockar med hjälmen, eller med remmar och fästen.

SKÄRM – En skärm längst fram på hjälmen är inte bara en cool detalj, utan fyller också en viktig funktion när solen står lågt. Kolla att du kan justera skärmen upp och ned.

MODEFAKTORN – Det kan tyckas vara en irrelevant punkt, men tillsammans med praktisk funktionalitet är ­hjälmens ­utseende en viktig aspekt när man ska köpa en hjälm.
Vi ­rekommenderar att välja en dämpad, enfärgad kulör. Eller gå bananas och köp en neongul!

 

Specialized Ambush – Pris 1 599 kr – vikt 295 gram

specialized_sida

Utmärkt täckning – går ned långt i nacken – begränsade inställningsmöjligheter – låg vikt – bra ventilation

Amerikanska branschjätten Specialized har länge visat hur väl de kan tillverka cyklar, tillbehör och utrustning och Ambush är ett utmärkt exempel på den kaliforniska firmans produktionsmuskler. Hjälmen erbjuder mycket god täckning över huvud och nacke – speciellt gillar vi hur långt ned hjälmen går i nacken. Den stora skärmen är superenkel att justera, något som uppskattades av alla som testade Ambush. Systemet med remmar fästa i fyra punkter – Tri-Fix – är minimalt och elegant, men erbjuder inte lika många justeringsmöjligheter som konkurrenterna. Trots det så kom de allra flesta i testlaget överrens med Ambush. Passformssystemet är väl utformat och drogs åt jämnt runt skallen utan att gräva in i huden. Hjälmen bygger på en patenterad EPS-plast med olika densiteter och har en invärtes förstärkning av aramid som man hävdar ska sprida linjära och vridande krafter – även utan MIPS. Ambush är en relativt lätt hjälm och en del av förklaringen ligger i det integrerade justeringshjulet till passformssystemet. Ventilationen fick särskilt beröm, med många insug och utblås matchad mot genomtänkta interna luftkanaler. Ambush täcker huvudet på ett utmärkt sätt och den låga vikten tillsammans med god ventilation gör hjälmen till ett mycket bra val. Men på grund av de begränsade justeringsmöjligheterna så rekommenderar vi att du provar hjälmen innan köp.

 

Annons

Bontrager Rally MIPS – pris 1399 kronor – vikt 400 gram

bontrager_sida

Trek:s inhouse-märke Bontrager är kanske mest känt för hjul och andra komponenter, men de tillverkar också kläder och hjälmar. Rally är en hjälm tänkt för både trailcyklister som enduroåkare och ger ett utmärkt skydd runt om huvudet med en passform som går ned djupt runt kraniet. Trots den heltäckta känslan så innebar de 22 genomtänkta ventilationshålen matchade med interna kanaler att vi sällan kände att hjälmen blev för varm och svettig. Bontrager:s justersystem Headmaster går enkelt att justera i sid- och höjdled och passformen var så väl utförd att vi inte kände behovet att dra åt systemet för att ”låsa” fast hjälmen på huvudet. Y-remmarna som sitter på vardera sidan om öronen är fixerade på plats och går inte att justera. Det här är en trend som vi har sett hos flera andra tillverkare. Fördelen är att plastfästen går att göra mycket plattare och på vis inte är vägen för skalmar som annars kan krocka med hjälmen och tvinga glasögonen i en knasig vinkel. En viktig skillnad mellan den vanliga versionen och varianten med MIPS, är att den senare är en gnutta mindre storleksmässigt än den vanliga Rally. Skärmen går enkelt att justera – tryck den uppåt för att få plats att parkera dina googles, eller dra ned den för att ge skydd mot en lågt stående sol. Vikten må vara hög, men hjälmen är konstruerad på ett gediget sätt som lovar mycket bra hållbarhet. Skalet går exempelvis ned under kanten på hjälmen och skyddar kärnan i EPS från att skadas. Rally är konkurrenskraftigt prissatt. Den reguljära versionen utan MIPS-systemet, kostar hälften av vad en del konkurrenter begär. Sammantaget är Bontrager Rally MIPS ett mycket bra val för cyklisten som både kör skogsstigar såväl som mer utmanande nedförsåkning. Rally ger ett högkvalitatitvt intryck till ett bra pris med en bra mix av skydd, ventilation och hållbarhet. Vikten ligger dock en aning högre än konkurrenterna.

 

 

POC Tectal – pris 2000 kronor – vikt 340 gram

poc_sida

Svensk high-end premium

Vår svenska hjälmtillverkare POC fortsätter med sitt korståg med säkerhet som ledord. POC må vara ett ungt företag, men med nya stilgrepp och en uppfriskande respektlöshet för invanda sätt att göra saker, så har konkurrenterna vart tvungna att sätta sig spikraka upp och nyvaket ta notis om vad svenskarna gör. Ett tydligt exempel är den senaste trailhjälmen Tectal. Tectal är en vidareutveckling av POC:s första endurohjälm, Trabec. Man har dragit lärdom av det man lärde sig när POC utvecklade landsvägshjälmen Octal. Som resultat så ska ventilation nu vara betydligt förbättrad jämfört med Trabec. Nio främre hål, tre på toppen och fem baktill ska flytta luften på ett klart bättre sätt än tidigare. Testlaget var eniga om att Tectal nu tillhör de bättre ventilerade trailhjälmarna på marknaden. Vikten är konkurrenskraftig – 340 gram, vilket också det är betydligt bättre än den äldre hjälmen. Trabec hade inte heller ett särskilt bra fästsystem för skärmen. Den var fixerad i ett läge och det kändes oftast som den var i vägen. Det är nu löst. Skärmen på Tectal sitter monterad med insexskruvar och justeras med en anodiserad vridmutter av aluminium. Precist, exakt och framför allt enkelt att justera skärmen upp och ned.

Tectal sitter stadigt på huvudet och går djupt ned över tinningar och nacke och ger ett utmärkt skydd. Tectal saknar MIPS, men har ett internt ”skelett” – en väv av aramid-fiber som ska ge god hållbarhet och strukturell stabilitet vid en vurpa. Sammantaget: Tectal är en välventilerad hjälm som skyddar huvudet på ett mycket bra sätt. Dessutom är designen så säregen att vi gissar att vi snart kommer se en hjälm från POC på Moderna Museet… Den enda plumpen i protokollet är det höga priset.

 

 

Sammanfattning.

Dagens hjälmar är mycket sofistikerade produkter. Generellt sett så är alla tre testade hjälmar mycket bra val. Men tittar man närmare så skönjer man vissa nyanser. POC Tectal är en premium-hjälm och det både syns och känns. Man har dragit lärdom och producerat en hjälm som är ett klart steg framåt från Trabec på flera viktiga områden. Den enda punkten som skaver är priset. Vill du se bra ut och kan motivera prislappen så är det här hjälmen för dig.

 

Bontrager Rally MIPS är en väl avvägd hjälm med många plus. Bra skydd, bra ventilation, bra pris. Hjälmen väger lite mer än konkurrenterna, men kompenseras av en utmärkt passform och hållbarhet. Rally är vårat budgetval.

 

Specialized Ambush vinner testet. På alla områden fick Ambush mycket bra betyg av alla som testade den – passform, ventilation och utseende. Hjälmen täcker tinningar och nacke på ett alltigenom tillfredställande sätt. Dessutom väger hjälmen lite för vad den erbjuder. En trailhjälm som är lika luftig och lätt som en XC-hjälm. Man kan ha både kakan och äta den.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.