Saboterar du din träning med energiprodukter?

Kost/Hälsa 21 Okt 2014

Traditionellt sett har man trott att ju hårdare och snabbare du kan cykla på träning, ju bättre effekt ger träningspasset. Men ett flertal studier under de senaste åren ha visat att det troligen inte är tempot eller intensiteten under passet som är avgörande, utan vilka förutsättningar dina muskler arbetar i. Studierna har nämligen visat att en muskel som tvingas arbeta med låga nivåer av glykogen (kolhydrater) uppvisar bättre effekter av träningen.

Här gäller det verkligen att skilja på träning och tävling. För att kunna prestera på max, som vi hoppas att du vill på tävling, gäller det att musklerna har så god tillgång av kolhydrater/glykogen som möjligt. På träning är däremot farten lägre prioriterad, här vill du troligen få så bra effekt på träningspasset som möjligt.

Studierna som hänvisas till ovan visar nämligen att man får en större effekt av träningen om man låter musklerna slita i en energifattig miljö. Denna kan åstakommas på flera sätt, och den effektivaste som än så länge är känd verkar vara att köra två pass på samma dag, utan att fylla på med kolhydrater mellan passen. Att bara äta en kolhydratsfattig kost rent allmänt har inte visat sig vara alls lika effektivt.

Var kommer då energiprodukter som gels och bars in i bilden? Jo, om du tillför kolhydrater till kroppen under din träning, i form av sportdryck, energigel, bars, smörgås eller liknande kommer dessa se till att dina muskler inte längre utsätts för ett lika ansträngande arbete, med sämre träningseffekt som följd. Oavsett om du kör ett eller två pass om dagen.

Du har säkert hårt talas om uttrycket Train Low – Perform High. Det handlar alltså om att träna med låga kolhydratsnivåer och tävla med höga kolhydratsnivåer för att på så sätt utvecklas och prestera maximalt, så sabba inte träningen med att stoppa i dig extra energi på träningspasset – spara det till det är dags att tävla.

2 kommentarer

Stefan 5 Nov 2014

Kan du länka de studier du refererar till?

Svara
    Daniel Evaldsson
    Daniel Evaldsson 6 Nov 2014

    Artikeln är en tillämpning av den längre artikeln ”Träna med låg tillgång av kolhydrater” som fanns med i Svenska Cycling Plus 5-2014 samt en föreläsning av Mattias Reck. Referenser till studier i den förstnämnda artikeln är Hansen AK et al (2005), Hulston CJ et al (2010), Havly JR & Burk LM (2010). Hansens studie heter ”Skeletal muscle adaption: training twice every second day vs. training once daily”. Hoppas att du hittar vad du söker där.

    Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.