En säker damseger och oväntad upplösning i herrklassen

MTB tävlingsnyheter 16 Jul 2016
Vår bloggare Jeppman är inte bara duktig fotograf, han vet även hur man underhåller publiken.
Vår bloggare Jeppman är inte bara duktig fotograf, han vet även hur man underhåller publiken.

SM-titlarna i MTB-cyklingens mest prestigefyllda klass XCO (olympisk) avgjordes under dagen på mycket fina banor i Värnamo. Gårdagens regnande som för mastersklasserna gjorde banorna mycket hala och tungkörda hade dragit bort och marken hade torkat upp förvånansvärt bra och idag var det relativt snabbrullat runt hela det drygt 6 km långa varvet. Men bara för att det rullade lättare, betyder det inte att det gick så mycket lättare för cyklisterna. Många vittnade efter målgång om att det var bland de tuffaste XCO-banor de kört på, då det nästan helt saknades partier där man kunde slappna av och återhämta sig. Men även om det var tufft konstaterade många också att det var en av de roligaste banorna de testat. Vår egen Jeppman drog till och med till och konstaterade att det var den roligaste SM-banan han någonsin kört.

Jenny Rissveds kunde enkelt ta hem SM-tröjan i Värnamo.
Jenny Rissveds kunde enkelt ta hem SM-tröjan i Värnamo.

Damer-elit innehöll som vanligt ett ganska litet startfält med endast åtta cyklister till start. Men det saknades dock inte klass i fältet, då det redan på förhand stod klart att om inget oförutsett inträffade skulle striden om SM-titeln stå mellan våra världsstjärnor Jenny Rissveds och Alexandra Engen. Men redan efter den ca 900 meter långa startloopen hade Jenny ryckt åt sig en lucka som sedan bara växte ju länge in i loppet det gick, och i princip såg det ut på samma sätt genom hela startfältet. Luckan bakom Alexandra ner till tredjeplacerade Linn Gustafsson växte också ju längre loppet led. Till slut kunde Jenny tryckt rulla imål och säkra ännu ett SM-tecken, följd av Alexandra Engen drygt 3 minuter efter. Ner till bronsplatsen och Linn var det ytterligare drygt 3 minuter.

Herrar elit såg på förhand ut att kunna bli mer spännande, och förhandssnacket gick mellan Wengelin, Lindgren, Friberg och kanske någon uppstickare. Calle Friberg föll dock ifrån redan innan start, då han inte ens fanns på plats i Värnamo (var dock anmäld men hemma och kurerade sin skadade hand).

Matthias Wengelin kunde ännu en gång sträcka armarna i skyn och säkra ännu en SM-titel.
Matthias Wengelin kunde ännu en gång sträcka armarna i skyn och säkra ännu en SM-titel.

Ute på första varvet kunde Emil Lindgren och Matthias Wengelin rycka till sig en liten lucka ner till närmast jagande Gustav Larsson, och i det skedet trodde nog många att Emil och Matthias skulle hänga ihop under större delen av loppet. Men redan på andra varvet gjorde Emil ett ryck och fick en lucka på ett tjugotal sekunder, och avstånd som sedan stod sig under stora delar av tävlingen. Bakom jagade Gustav hårt och ett tag började han äta in sekunderna fram till Wengan, men även om Gustav är skolad MTB-cyklist i grunden får vi nog konstatera att hans styrka framför allt sitter i benen och inte i tekniken. För när avståndet krympte och Gustav kände vittringen gick han ordentligt i backen och så var snabbt större igen.

Emil Lindgren såg länge ut att kunna köra hem SM-titeln, men loppet tog slut i svåra krampsmärtor mindre än 10 minuter från mål.
Emil Lindgren såg länge ut att kunna köra hem SM-titeln, men loppet tog slut i svåra krampsmärtor mindre än 10 minuter från mål.

Ut på det sista varvet såg allt ut som att Emil skulle kunna ta över SM-tröjan, då han fortfarande hade en ledning på cirka 25 sekunder. Men i slutet på den tuffa klättringen inne på publikområdet faller plötsligt Emil av cykeln med kramp i båda låren och den ena vaden. I samma stund som speakern konstaterar att Emil faller, och Wengelin hör detta, är det som att Wengan hittar nya krafter och snart passerar han Emil som ligger kvar i gräset i svåra kramper. Med Emil borta ur leken kan Matthias säkert rulla igenom de sista kilometerna av banan och säkra ännu ett SM-tecken till sin samling. Bakom honom tar Gustav Larsson hand om silvret (+1.33) och Michael Olsson (+3.14) kör hem bronset.

Fler bilder kommer under morgondagen.

Kompletta resultatlistor finns här.

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.