Tävlingsrapport Ränneslättsturen Rekordmånga på startlinjen i Eksjö

Landets långloppscyklister hade nästan vallfärdat till Eksjö idag, då hela 1256 personer kom till start i årets Ränneslättstur. Det var med ganska god marginal deltagarrekord för tävlingen, och vad vi kunde utläsa ur de smutsiga ansiktsuttrycken var det få som var besvikna över vad Eksjöskogarna hade att bjuda på. Vi såg idel glada miner, och många som var lyriska över all flowig och härlig singletrack, vilket är lite av loppets kännetecken. Regnandet de senaste dagarna hade skapat rejäla vattenpölar på vissa av grusvägarna, men de flesta av stigarna var ändå snabba och i superskick. När cyklisterna ännu stod parkerade i startfållorna återkom regnet, bara för att lagom till start försvinna för gott.

Backman och Flockhart vann elitklasserna

I elitklasserna var det Sandra Backman från CKX/Scuderia Bikeitaly BMC och Mikael Flockhart från CK Norrtälje/Pedalogerna som hade mest tryck i pedalerna, och vann respektive klass. Elitdamerna hade en egen start fem minuter innan de övriga tävlingsklasserna, och de följdes åt under det inledande grusvägsavsnittet.

Därefter bestämde sig Backman för att testa de övriga, och skapade direkt en lucka till sina konkurrenter. Så ganska snart bestämde hon sig för att satsa, och gick ifrån de övriga på ett lite längre stigavsnitt. Sedan såg hon bara en av konkurrenterna vid en mindre felkörning in i teknisk zon, och gick i mål 2.40 före tvåan Nellie Larsson, med Ivanda Eiduka på tredje plats.

Backman var mycket positiv både till tävlingen, och till att damerna hade en egen start. ”Det är ett helt underbart lopp, med så mycket fin singletrack. När vi startar själva i damklassen blir det lite mer taktikkörning mellan oss, så damstart är definitivt att föredra. Men det finns många snabba ibland de äldre damerna också, så kanske vore det ännu bättre om vi kan ha gemensam start”, sa hon efter loppet

Dampallen såg ut att trivas i solskenet.
Dampallen såg ut att trivas i solskenet.

 

Flockhart kunde stå emot gänget från Serneke Allebike

I herrarnas elitklass var det som sagt Mikael Flockhart som drog längsta strået, och för tredje gången kunde vinna loppet. Han höll ihop under hela banan med tvåan Mikael Olsson och trean Tobias Ludvigsson (som normalt sett är landsvägsproffs i Giant-Alpecin), vilka båda kör för Serneke Allebike.

Resten av fältet föll ifrån allteftersom, efter att så gott som alla tävlingsklasser bildat en enda stor och mäktig klunga fram till det första stigavsnittet. Herrarna från Serneke Allebike lyckades alltså inte utnyttja sin fördel av att köra för samma lag mot den urstarke Flockhart, som trots att han tävlat ganska lite och haft problem med hälsan var som klistrad på deras hjul vid attackerna. In mot mål var det upplagt för en spurtuppgörelse mellan Flockhart och Olsson, men efter att Olsson fått problem i en av de sista kurvorna kunde Flockhart korsa mållinjen sju sekunder före sin konkurrent.

Något väldigt intressant tycks pågå nere till höger i bild...
Något väldigt intressant tycks pågå nere till höger i bild…

Text & Foto: Henrik Hågård

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.