Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost/Hälsa

Nya råd i Nordiska Näringsrekommendationerna

 

nci-vol-2397-300

De Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) ger rekommendationer om hur mycket av olika näringsämnen – vitaminer, mineraler, protein, fett och kolhydrater – man behöver för att kroppen ska utvecklas och fungera på bästa sätt på både kort och lång sikt. NNR ger också rekommendationer om fysisk aktivitet.

NNR lyfter också fram matvanor som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer – sjukdomar som alla är kopplade till våra matvanor och livsstil.

Näringsrekommendationerna ligger till grund för de kostråd som sedan tas fram. Kostråden kan ses som en rekommendation på vilken kost man bör äta för att uppfylla näringsrekommendationerna. Vi äter ju inte enskilda näringsämnen utan en komplett kost.

Tidigare har Livsmedelsverket tagit fram specifika rekommendationer för Sverige med underlag av de rekommendationer som NNR anger, men i och med den senaste översynen kommer något sådant inte att ske. De Nordiska näringsrekommendationerna kommer att gälla även för Sverige.


Vad är nytt i NNR 2012?
Trots att de nya rekommendationerna publiceras sent under 2013 kommer de att få namnet NNR 2012. Underlaget till NNR bygger på de forskningsresultat som framkommit sedan senaste revideringen som gjordes 2004. Över 100 forskare och experter har sedan sammanvägt resultaten från dessa studier tillsammans med äldre forskning som legat till grund för NNR 2004 och i vissa fall gjort en del justeringar av rekommendationerna.

Några av de viktigaste förändringarna är:

Annons
  • Mer fokus på helheten i kosten, det vill säga vilka matvanor, som är hälsosamma, än på enstaka näringsämnen.
  • Mer fokus på vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än hur mycket. Det är också mer fokus på vilka livsmedel som bidrar med olika fetter och med kolhydrater i form av kostfibrer och socker.
  • Utrymmet för enkelomättat fett, som finns i till exempel olivolja, rapsolja och nötter, har ökats något. På grund av det har rekommendationen för det totala fettintaget justerats till 25-40 procent av energiintaget (tidigare 25-35 procent), medan kolhydratintaget ändras till 45-60 procent av energiintaget (tidigare 50-60 procent).
  • Det rekommenderade intaget av vitamin D har ökats för barn över två år, vuxna och personer över 75 år.
  • Det rekommenderade intaget av selen har ökats för vuxna.

 

Vad säger rekommendationen om fett?
En del påstår att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller synen på fett. Men den systematiska genomgången av nya studier, publicerade efter år 2000, har tvärtom stärkt de tidigare rekommendationerna, som betonar att det är viktigt att välja rätt sorts fett.

Den svenska/nordiska maten innehåller mer mättat fett jämfört med till exempel maten i länder kring Medelhavet. Det finns starka bevis för att risken för hjärt-och kärlsjukdom minskar om man byter ut en del av det mättade fettet (från till exempel smör, grädde och charkprodukter) mot fleromättat fett (från till exempel fet fisk och rapsolja) och enkelomättat fett (från till exempel olivolja, rapsolja och nötter). Det handlar alltså inte om att äta lite fett utan om att äta rätt sorts fett.

Vad gäller för kolhydrater?
Vetenskapen visar tydligt att det är viktigt att välja rätt sorts kolhydrater, precis som det är viktigt att välja rätt sorts fett. Fullkornsvarianter av till exempel bröd, pasta, ris och flingor, och fiberrik mat som frukt, grönsaker och baljväxter (bönor, ärter och linser) har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De hjälper också till att hålla en lagom kroppsvikt. Därför bör de kolhydrater man äter i första hand komma från sådana livsmedel.

Vad säger NNR om socker?
Mycket tillsatt socker från till exempel läsk, godis och bakverk kan leda till viktuppgång och karies. Forskning visar att personer som äter mycket sockerrika livsmedel riskerar att få ett sämre näringsintag, eftersom det inte finns lika mycket plats för ”riktig” mat, som ger vitaminer och mineraler.

Vill du läsa mer om näring, kost och de nya rekommendationerna rekommenderar vi att du besöker Livsmedelsverkets hemsida på www.slv.se eller Nordiska ministerrådets webbplats där hela NNR 2012 finns att läsa på engelska. Någon svensk översättning finns ännu inte.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.