Notis: Missa inte årets första DH-världscup

Nyheter 29 Apr

2-copy-1493367392300-4oqep6qxwm31-1920-354

Idag och framförallt i morgon är det högtidsstunder för många utförscyklister, för nu drar världcupen i downhill igång nere i Lourdes i Frankrike. Vi i Sverige är ju inte så bortskämda med att kunna titta på sändningar av cykeltävlingar, men när det gäller just mountainbike gör Red Bull TV förträffliga livestreamingar av bland annat just downhill- och cross country-världscupen.

Inför årets premiär har det varit mycket snack om huruvida det nu är dags för de stora 29-tumshjulen att ta över även inom downhill, precis som de gjort inom exempelvis cross country. Svaret får vi imorgon, men vissa höghjulingar kommer nog att rinna ner för berget i alla fall.

När det gäller kombattanterna på banan så är på damsidan den stora frågan om Rachel Atherton ska fortsätta sin totala dominans från de senaste åren, eller om det finns någon som på allvar kan bli ett hot mot henne. Downhillvärldens mångfaldigt krönta drottning kan beöva lite konkurrens i toppen om det ska bli riktigt spännande, och då krävs det nog att åtminstone någon av konkurrenterna höjer sig ett snäpp från föregående år. Men det kan de också mycket väl göra, av förväntningarna att döma.

På herrsidan finns det ingen tydlig favorit på samma sätt, men det finns flera stekheta kandidater till segern. Britten Danny Hart avslutade ju förra säsongen med en rad segrar och ett VM-guld, efter ett par år av problem med att leva upp till sitt episka VM-guld från 2011. Det ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma i år, men det blir nog ingen enkel match. Förra årets segrare i Lourdes Aaron Gwin, som också tog hem hela världscupen 2016, eller hemmaåkaren Loic Bruni, är två av dem som lär vilja ha ett ord med i laget. Det kommer bli spännande, och kanske blir det första gången en världscup i downhill vinns på en 29-tummare?

Livesändningarna av damer och herrar senior hittar du här. Damerna kör imorgon söndag klockan ett, och sedan kör herrarna klockan tre.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.