Malmö får Sveriges första hus endast för cyklister

Övrigt 23 Okt 2015
cykelhotellMalmö stad har beviljat bygglov för landets första bostadshus och hotell som är helt anpassat för cykelburna. Huset blir centralt placerat på Lilla Varvsgatan precis nedanför mäktiga Turning Torso.
Huset, som även innehåller ett hotell, får bara en parkeringsplats, en handikapplats, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Istället ska det vara lätt för de boende att klara sin vardag med enbart cykel. I huset erbjuds exempelvis cykelservice och cykeltvätt, och till varje lägenhet hör en leveransbox som ska underlätta internetköp.

Hotellet är i sin utformning snarare ett motell, fast anpassat för cyklister istället för bilister, med egen entré och cykelparkering utanför.

Det blir det första bostadshuset i Sverige som byggs på detta sätt. Arkitekt är Cord Siegel, en av skaparna till Urbana villor som fick det prestigefulla Kasper Salin-priset 2009 och som också är nominerad till årets pris för BRF Ohoj, båda i Västra hamnen.

Det första spadtaget tas i november och inflyttning blir i december 2016.

”Möjligheten att bygga utan parkeringsplatser har funnit ett tag och äntligen gör någon slag i saken. Här ser vi hur Malmös innovativa förhållningssätt ger utdelning. Det är ett jättespännande hus som både sänker produktionskostnaden och underlättar en hållbar vardag för Malmöborna”, säger Karolina Skog (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

”Nu testar vi ett bostadshus som gör det lätt att leva utan bil. Det ska bli spännande att följa detta projekt”, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Läs nästa artikel
Ida-Jansson_utvald

Världscyklister gör upp om SM-medaljerna i cross


Close