Lär dig MTB-teknik av proffsen

Träningstips 22 Nov 2016

EM-cyklisterna visar hur man startar, klättrar, hoppar, rullar, tar kurvor, droppar och mycket mer!

När vi nu tittar tillbaka på cykelåret 2016 finns det mycket att minnas med glädje. En sådan sak är den fantastiska EM-helgen i Huskvarna, där vi fick chansen att titta på Europas (och i många fall även världens) bästa mountainbikecyklister. Och det fanns helt klart många lärdomar att ta med sig därifrån!

Vad som är bäst för proffsen är inte alltid bäst för oss. Om vi skulle följa deras träningsupplägg rakt av skulle det troligen resultera i utmattning, och det är inte alltid som deras utrustning är det bästa alternativet för en ambitiös motionär. Men när det kommer till cykelteknik finns det mycket som vi tjänar på att lära oss rakt av från de bästa.

Efter våra starter i Långloppscupen kan vi konstatera att det finns fantastiskt många duktiga mountainbikecyklister i Sverige, inte minst fysiskt. Vi har dock märkt att många skulle tjäna på att träna sin teknik lite extra, det skulle ge både snabbare tider och en mer njutningsfull upplevelse.

Därför skickade vi Jesper Andersson, en av Sveriges vassaste cykelfotografer, till EM i Huskvarna för att fånga vad den europeiska mountainbikeeliten gör för att köra så fruktansvärt fort. I sju delar förklarar han på ett ­pedagogiskt sätt i text och bild hur vi kan ta lärdom av de ­skickligaste skogscyklisterna för att bli ännu bättre i vår mest ­heltäckande teknikguide någonsin!

Länkarna nedan blir klickbara när respektive del har publicerats.

Starter

Branta utförskörningar

Droppa eller rulla utför?

Hoppa

Klättringar

Kurvor

Spårval

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.