Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Intervju: U23-mästaren Axel Lindh

Han är ung, lovande och har kämpat den hårda vägen till toppen. Tokyo 2020 är ett mål och vägen dit är tänkt att gå via ett logistiklager, en ingenjörsutbildning och en stor mängd träning. Vi har mött Axel Lindh.

Våren 1993 föddes Axel Lindh i Härnösand. Han växte upp med en idrottsintresserad pappa och under ungdomsåren fick Axel testa på en mängd olika idrottsgrenar. ”Mest var det individuella konditionsidrotter, men jag lirade även fotboll och innebandy”, berättar han. Efterhand som Axel blev äldre fick lagidrotterna läggas åt sidan och den individuella satsningen på idrotten tog över allt mer. Under högstadietiden var det framför allt längdskidåkning och cykling som tog den mesta av tiden och när det var dags att söka till gymnasiet insåg Axel att det var inom cykelsporten som han tyckte att det var allra roligast.

Cykelgymnasiet i Skara var platsen som lockade mest. ”Alla som var framgångsrika inom svensk cykling hade gått via Skara”, berättar Axel, ”så det kändes som att om jag ville bli något inom cyklingen så var det dit jag skulle.” Även om han alltid har tyckt att MTB-cyklingen var lite roligare än att trampa asfalt hade han alternerat mellan de båda grenarna. ”Under ungdomsåren var det nog fifty-fifty mellan landsväg och MTB”, funderar Axel. Efter tiden på gymnasiet blev det allt mer satsning mot MTB-cyklingen, men fortfarande tar Axel gärna en sväng på landsvägscykeln. I sommar är det även tänkt att det ska bli en start på landsvägs-SM där Axel tävlar för Skara CK.

Foto:  Jesper Andersson
Foto: Jesper Andersson

Härdande uppväxt
Tiden i Härnösands CK var både givande, men också mentalt stärkande. ”Jag var något år yngre än våra stora talanger Emil Roos Lindberg och Tomas Kristoffersson att cykla med, så jag var yngst och sämst hela tiden”. Men samtidigt kan nog denna lite nedstämmande faktor vara en bidragande orsak till att Axel är där han är idag – en av Sveriges mest lovande yngre talanger på framför allt cross country. ”Jag har fått jobba mig upp och verkligen fått slita för att komma till där jag är idag. Jag har fått lära mig ta nederlagen och inte alltid stå överst på pallen”, berättar han.

Det var först när Axel började bli 15 – 16 år som framgångarna började komma och som junior tog jag mina första SM-medaljer. ”Jag tog bland annat SM-silver och SM-guld i tempo på MTB som junior, och det var väl först då som det verkligen började lossna”, berättar han.

Mycket bröt i Härnösand
En av förklaringarna till att Axel blivit så bra som han faktiskt är idag tror han beror på den eländiga terrängen runt Härnösand. ”Där finns mängder med brötiga stigar som är fulla av rötter och stenar och många är riktigt svåra”, berättar Axel. Efter att ha fått med sig de grundläggande teknikerna från de tuffa stigarna runt Härnösand har sedan Axels kunskaper på cykeln förfinats under tiden i Skara.

Annons

”Jag bor fortfarande kvar i Skara, trots att jag är klar på cykelgymnasiet sedan några år tillbaka”, berättar Axel. ”Träningsmiljön här är så pass bra att det är svårt att flytta här ifrån, även om jag känner att jag börjar bli klar med Skara nu”, fortsätter han. ”Jag funderar på att flytta någon annan stans och börja plugga, men jag vet inte riktigt vad jag vill studera. Troligen blir det något tekniskt, kanske en ingenjörsutbildning”, förklarar han. Med träningskompisar som Matthias Wengelin, Alexander Wetterhall och stora delar av Team Tre Berg-Bianchi (Sveriges utan tvekan bästa landsvägslag just nu) är det inte svårt att förstå att Axel trivs med sparringen på träningspassen och har lite svårt att lämna Skara.

Axel berättar att både under tiden i Härnösand och i Skara så kör han mycket roliga pass tillsammans med kompisar. De brukar leta upp svåra tekniska områden och tävla lite internt mellan varandra om vem som kommer längst, eller vem som sätter ner foten minst gånger på träningspassen. Något som verkligen sätter balansen och tekniken på prov. Axel avslöjar att det finns en utförslöpa nedför Billingen som Wengan har satt utan fotisättningar och att det är ett av sommarens träningsmål att göra detsamma. Vi fortsätter att prata om målsättningar och Axel berättar att sommarens stora mål är SM i cross country. Både sprint (eliminering) och XCO. De långlopp som han kör i år kommer mest att vara för att de är roliga och ger bra träningstillfällen. En förhoppning är också att köra så mycket som möjligt nere på kontinenten i sommar eftersom det ger värdefull erfarenhet och rankingpoäng som gör att man får står längre fram på de internationella tävlingarna. ”Ska man satsa på cross country så måste man köra nere i Europa”, förklarar Axel. Axel har också en förhoppning om att kunna vara med och få köra EM och VM i sommar. ”Det krävs självklart en hel del för att komma dit, och när man väl är där vill man ju även prestera så bra som möjligt”, förklarar han.

Ett mer långsiktigt mål är att få åka till Tokyo i slutet av sommaren 2020, då avgörs nämligen OS där. ”Att få köra ett OS hade självklart ett stort mål”, berättar han.

 

Hela intervjun med Axel hittar du i senaste numret av Allt Om MTB

Tags : axel lindh
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.