Favoritsegrar på kortbane-SM

Som en del av SM-veckan Sommar genomfördes svenska mästerskapen på kortbana i Norrköping under lördagen.

I damernas lopp attackerade Sara Mustonen-Lichan efter cirka tio minuter, och på grund av att den jagande klungan hade svårt att komma överens om vem som skulle ta upp jakten fick hon ett så stort försprång att hon till slut kunde defilera i mål efter en dryg halvtimmes solokörning.

I den jagande klungan var Falu Cyckelklubbs Frida Knutsson en av huvudfavoriterna till silvermedaljen, men efter en olycklig vurpa fick hon bryta. Istället blev det en klungspurt med små marginaler som avgjorde medaljplaceringarna. Silvret gick till Jeanette Arbjörk, Mölndals Cykelklubb och bronset till Sara Olsson, Höllviken Cykelklubb.

Herrarnas lopp gick enligt ett förväntat scenario. Team Tre Berg-Bianchi dominerade och lyckades ta sig fram till ledarpositionerna trots att de lottades att starta längst bak. Tobias Ludvigsson gjorde vad han kunde för att kämpa om den främsta platsen, men som ensam cyklist är det nästintill omöjligt att ta sig förbi så många formstarka cyklister från ett och samma team. Alexander Wetterhall försvarade sitt guld från 2015 och tog i och med detta sin andra mästartitel för i år efter att ha vunnit linjeloppet på landsvägs-SM i juni.

”Det är grymt! Det är verkligen kul, jag var lite osäker när jag kom hit. Förra året i Sundsvall körde vi på motorväg, men i år var det mycket mer tekniskt med många igångdrag som var jobbiga. Men det är kul när loppen kommer in i stan så här, det lockar mer publik”, säger Alexander Wetterhall.

Hela loppen direktsändes av SVT och publiken på plats i Norrköping bjöds på fartfyllda och spännande tävlingar. Allt inramades av SM-veckan, där mästerskap inom 47 idrotter ska avgöras under en veckas tid. Det är ett rekordstort deltagande i årets sommarupplaga.

”Det här är jättebra för svensk cykel, kortdistans på en 1,7 kilometer citybana är ett roligt och publikvänligt format, som bjuder in många cyklister att delta samtidigt som det lockar de allra bästa”, säger Lucas Persson, förbundskapten för herrjuniorer. ”Det betyder mycket för cyklisterna och cykelsporten att få synas i TV-rutan”, fortsätter Lucas Persson.

Medaljer:

Damer: Sara Mustonen, Team Crescent D.A.R.E Staffanstorp CK (guld), Jeanette Arbjörk, Mölndals Cykelklubb (silver) och Sara Olsson, Höllviken Cykelklubb (brons)

Damernas-prispall
Foto: SCF

Herrar: Alexander Wetterhall, Tre Berg Cykelklubb (guld), Johan Svensson, Cykelklubben Cyclesports.se (silver) och Tobias Ludvigsson, Jönköpings Cykelklubb (brons).

Herrarnas-prispall
Foto: SCF

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.