Emma rankad som etta i världen

Emma Johansson har svarat för en stark säsong med mängder av topplaceringar. Bland annat knep hon en andraplats i Route de France – vilket gör att hon nu rankas som världens bästa cyklist på damsidan.

Hon har radat upp fina placeringar under hela året, där segrarna i etapploppen ”Baskien Runt” och ”Thüringen Runt” sticker ut allra mest. Johansson har utöver det även knipit andraplatser i såväl Route de France och i världscuptävlingen i Vårgårda nylöigen. Emma Johansson har inte varit sämre än femma i något av sina 15 senaste lopp – och dessutom har svenskan vunnit fyra av dem.

Det gör att 29-åringen, som första svenska någonsin, rankas som världens bästa damcyklist för tillfället. Hon har motbevisat de flesta bets och förhandstips, genom att passera den regerande världscupvinnaren Marianne Vos från Nederländerna på världsrankingen.

”Jag är glad att jag presterar, men det är inget jag tänker på speciellt”, säger Johansson till Radiosporten.

”Jag har varit skadefri och hade en sjukfri vinter. Jag bytte lag där jag har det riktigt bra. Kombinationen av allt har gjort det möjligt”, fortsätter hon om receptet bakom de senaste framgångarna.

De senaste åren har svenska framgångar inom cykelsporten lyst med sin frånvaro, men nu står Johansson där på toppen – högst upp på världsrankingen – med en otroligt spännande höst framför sig. Men varför det är just Sollefteå-cyklisten som lyckats otroligt bra, ja det vet hon inte riktigt själv.

”Det är jättesvårt att säga. Kanske för att jag lyckats hålla en jämn nivå hela året. Jag kan köra ett hårt träningsprogram utan att få svackor”, spekulerar hon.

För fem år sedan blev Johansson tvåa i OS i Peking, vilket gav henne smeknamnet ”Silver-Emma”. I slutet av september avgörs VM i Toscana och då vill förstås svenskan knipa guld – och ge sig själv ett nytt smeknamn.

”Chansen finns och jag ska verkligen försöka ta den”, säger Emma inför VM-avgörandet om en dryg månad.

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.