Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Danskt VM-guld och starkt kört av Fåglum-Karlsson

Marcus Fåglum Karlsson gjorde en mycket fin insats och slutade på en 15:e plats drygt minuten efter segrande dansken Mads Schmidt.

Det blev en rafflande avslutning på U23-killarnas tempolopp, men det hela började flera timmar tidigare. Tidigt startande dansken Mads Wurtz Schmidt la upp ribban riktigt högt redan i inledningen av tävlingen och gick i mål på klart bästa tid. Därefter började en över 2,5 timmes nervös väntan för dansken i ledarstolen. Även Marcus Fåglum Karlsson, som var enda svensk i startfältet, gick ut relativt tidigt och satte en fin tid och rullade in på fjärde tid, drygt minuten efter Schmidt.

Efterhand som tävlingen pågick föll Marcus ner några placeringar men låg med bara en handfull cyklister kvar på banan fortfarande på en topp 10 plats. Men eftersom startfältet var seedat var det inte vilka dussincyklister som helst som var kvar på banan, och samtliga slog sig in framför Marcus som till slut stannade på en mycket fin 15:e plats.

”Marcus körde på rätt kadens och körde riktigt smart idag, det gick lite lättare än det gjorde på EM, Marcus läser vägen oerhört bra och får till den kortaste tävlingsvägen – hjärnan fungerar fast han är trött”, säger Glenn Magnusson, förbundskapten för U23:orna.

“Jag tycker att jag hittade ett eget flyt, det rullade på bara”, sa Marcus själv om loppet när han kom i mål.

Schmidt kunde däremot inte pusta ut förrän sista cyklist var i mål, då rapporter från banan visade på att tysken Lennard Kamna bara låg runt 15 sekunder efter Schmidt. Men istället för att kunna plocka ur de sista krafterna tappade tysken lite den sista kilometern in mål och slutade till slut på tredje plats, även slagen av landsmannen Maximilian Schachmann. Kamna petade därmed också ned en annan nordbo som länge gjort Mads sällskap på pallen, nämligen norrmannen Truls Engen Korsaeth som därmed slutade fyra.

Annons

“Jag vet inte vad jag ska säga. Jag satt och skakade den sista halvtimmen i hot-seat, och jag skakar fortfarande. Jag förstår inte riktigt vad som har hänt”, säger en rörd världsmästare och fortsätter: “Jag körde hårt den första halvan av banan och gav full gas i motvinden på den sista delen. Jag vann, det är  inte så mycket mer att säga”.

Imorgon fortsätter tävlingarna i Richmond med tempolopp för juniorherrarna och damer elit. Gustaf Andersson startar klockan 17.11 svensk tid medan Emma Johansson rullar ner för startrampen klockan 19.30. Tävlingarna beräknas vara avgjorda cirka 22.45. Båda loppen följer livestreamas med engelsktalande kommentator på http://richmond2015.com, om du hellre vill guidas genom damtävlingen av Susanne Ljungskog och Robert Tennisberg så slår du på Viasat 16 HD eller Viaplay som sänder från klockan 19.20.