Cykeltillverkare går ihop för att få godkänt för skivbromsar

Landsväg 5 Sep 2013

Shimano har bett en extern organisation att trycka på UCI för att godkänna hydrauliska skivbromsar på landsvägscyklar även i tävlingssammanhang.

Under Eurobike förra veckan anlitade Shimano World Federation of Sporting Goods Industri (WFSGI) för att driva frågan om att godkänna skivbromsar i de stora loppen som Girot och Touren.

Skivbromsar är i dagsläget helt förbjudet på landsvägstävlingar som är sanktionerade av UCI, men frågan har diskuterats under möten hos UCI:s tekniska kommitté den senaste veckan.

Robert De Kock på WFSGI berättar att Shimano har bett organisationen att driva frågan och WFSGI håller på att sätta samman en grupp med flera tillverkare med intresse i skivbromsfrågan.

”Vi har satt ihop en liten grupp som kommer diskutera för och nackdelar med skivbromsar samt en rimlig tidsplan för genomförandet. Allt för att ge UCI ett så bra beslutsunderlag som möjligt”, berättar De Kock.

Skivbromsar kan öka säkerheten på landsvägscyklarna genom sin överlägsna bromskraft, speciellt när det är fuktigt. Men de kan också ställa till problem när flera olika bromssystem och bromskrafter skall samsas i klungan. Det har också diskuterats vilka konsekvenser värmeutvecklingen i skivorna kan få för bromsverkan.

Representanter från UCI:s tekniska kommitté, som de senaste dagarna har diskuterat frågan, säger att UCI ser positivt på utvecklingen men det stora problemet är att definiera reglerna för utförande och bromsverkan.

Flera cykeltillverkare, inklusive Pinarello, Specialized, Colago och Bianchi har idag redan klara ramar för skivbromsar i toppsegmentet, och väntar bara på ett klartecken från UCI.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.