Seger för Bliz-Merida i Polen

Det svenska continentalteamet Bliz-Merida Pro Cycling öppnade Europatouren efter sommaruppehållet med en rejäl smäll! Det lilla laget från Skara på Västgötaslätten utmanade några av de största teamen i Östersjöregionen. Matti Manninen kunde försvara sin gula ledartröja under den avslutande etappen och vann därmed Mazovia Tour med marginalen av en ynka sekund. Som grädde på moset säkrade även Yannick Janssen segern i poängtävlingen.

”Det här är utan tvekan den största framgång vårt team någonsin haft. Vi är ett av de minsta proffsteamen i världen och tävlar vi mot stora lag som kört t.ex. Giro d’Italia och som har mer än tiofalt de resurser vi förfogar över. Det här visar den beslutsamhet som finns bland cyklisterna i laget. De är här och kämpar för varandra, idag blev det mer tydligt än någonsin. Hatten av!”, säger team manager Dennis Nystrand.

Den 197 km långa avslutande etappen och det jobb som skulle göras av killarna i Bliz-Merida Pro Cycling under dagen framstod som en nästintill övermäktig uppgift i det här sammanhanget. Det var en tuff bana med ett 24,6 km långt varv åtta gånger. Kuperad terräng, gatsten, dåliga vägar och svåra tekniska passager inne i byar och städer gjorde att loppet mer liknade en klassiker i Belgien än de lopp teamet är vana vid från andra tävlingar i Polen. Dagens uppgift var att skydda och försvara totalledningen och de gula ledartröjan som bars av Matti Manninen – om möjligt även att säkerställa den lila ledartröjan för Yannick Janssen som ledare av poängtävlingen.

Det var hög fart från start, 40 km/h under loppets första 50 km. Några kraftiga regnskurar gjorde att kullerstenspartierna blev extra svåra att bemästra. Tre spurtpriser där cyklisterna kunde köra till sig bonussekunder passerades under loppet. Adrian Banaszek (Verva-Active Jet) vann det första spurtpriset och tog därmed in nästan hela den ledning som Manninen hade över honom. En enda hundradels sekund separerade de båda vid detta tillfälle. Banszek lyckades därefter att tjäna ytterligare ett par sekunder på nästa spurtpris och var därmed virtuell ledare i loppet med Matti som sammanlagd tvåa.

Etappen och hela tävlingen sammanlagt avgjordes i den avslutande spurten i tätklungan. Manninen satsade tidigt och lyckades med det ta den sista pallplatsen och de sista bonussekunderna som fanns att köra om. Den placeringen gav honom tillräckligt med tid för att vinna slutsegern med en ynka sekund. ”Det här överträffar verkligen mina förväntningar. Jag är glad för framgången och det hårda arbete som mina lagkamrater gjorde för att jag skulle kunna vinna. Jag är också glad för att jag nu tror att jag har tillräckligt med poäng för att kvalificera mig till världsmästerskapen som körs i september”, kommenterade en glad Matti Manninen.

Ytterligare en av lagets cyklister bidrog till att dagen blev extra framgångsrik dag för Bliz-Merida Pro Cycling. Yannick Janssen lyckades behålla den poängtröja han körde till sig på tävlingens andra etapp i torsdags. sammanlagt var det endast två sekunder som skiljde mellan honom och poängtävlingens tvåa. ”Vi satsade allt på att köra för Matti och segern sammanlagt. Att jag får vinna poängtävlingen är en extra bonus i det hårda arbete som alla i laget gjort under det här etapploppet”, sa Janssen. Laget fortsätter nu sin turné i Östeuropa. Redan på lördag är man i hetluften igen med det första av två deltävlingar i UCI Europe Tour i Odessa, Ukraina.

Två glada Bliz-Merida-cyklister och en nöjd lagledare.
Två glada Bliz-Merida-cyklister och en nöjd lagledare. Foto: Bliz-Merida Pro Cycling

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.