Veckans etapper i Tour de France Vi går igenom etapp 3-9

Landsväg 4 Jul 2016

Etapp 3 Måndag 4 juli

Granville – Angers

Längd 222 km Profil Platt

Ytterligare en etapp för spurtarna. Den 222 km långa etappen tar cyklisterna söderut genom den franska landsbygden. Från starten i Granville kan man se Mont-Saint-Michel en sista gång, klungan får sedan inte se havet igen förrän etapp 11 till Montpelier.

Den som vinner i Angers kommer att skriva in sig i historieböckerna med de tidigare Angers-segrarna Freddy Maertens, Jan Raas och Tom Boonen.

 

Etapp 4 Tisdag 5 juli

Saumur – Limoges

Längd 232 km Profil Platt

Ytterligare en lång dag i sadeln för cyklisterna, denna gång in mot inlandet och den regionala huvudorten Limoges. Faktum är att det är årets upplagas längsta etapp och de böljande vägarna lär kännas i benen på cyklisterna.

2010 gick en etapp av Paris-Nice i mål i Limoges, den gången blev en tjugoårig Peter Sagan tvåa bakom fransmannen William Bonnet. Vi kan nog förvänta oss att världsmästaren Sagan kommer att fightas för segern även denna gång för att ta viktiga poäng i kampen om poängtröjan.

 

Etapp 5 Onsdag 6 juli

Limoges – Le Lioran

Längd 216 km Profil Bergig

Det franska Centralmassivet brukar alltid bjuda på några överraskningar när Touren kommer på besök, årets första bergsetapp lär inte bli något undantag. Den 216 km långa etappen startar i Limoges och passerar legendaren Raymond Poulidors hem i Masbaraud-Merignat, den numera 80-åriga storcyklisten som är mest ihågkommen för att han aldrig vann i Touren, varken någon etapp eller i totalen. Därmot kom han tvåa tre gånger och trea fem gånger.

De sista 36 kilometerna är jobbiga, framförallt på grund av backarna Pas de Peyrol och Col du Perthus som kommer innan den lättare stigningen mot skidorten Le Lioran.

Läs mer Spana in Peter Sagans Specialized Venge ViAS

Etapp 6 Torsdag 7 juli

Arpajon-sur-Cère – Mountauban

Längd 187 km Profil Platt

Torsdagens 187 km lämnar Centralmassivet bakom cyklisterna och tar klungan mot Toulouse och Pyrenéerna. På vägen kan de tävlande njuta av de böljande vägarna och gula solrosfält i den franska sommarsolen.

Cyklisterna är medvetna om att Pyrenéerna väntar bakom hörnet, så spurtlagen lär kontrollera etappen och se till att allt slutar i en klungspurt.

 

Etapp 7 Fredag 8 juli

l’Isle-Jourdain – Lac de Payolle

Längd 162 km Profil Bergig

Efter en vecka med nervösa dagar och förmodligen flera olika åkare som fått bära den gula ledartröjan är det dags för den första ordentliga bergsetappen. Vi kan räkna med att totalställningen kommer att skakas om och att förhandsfavoriterna kommer att få bekänna färg, kanske kan vi få en indikation på vilka som är i tillräckligt bra form.

På etappen kommer cyklisterna att få ta sig an den legendariska klättringen Col d’Aspin, som ingick i Touren första gången 1910. Här kommer vi att få en försmak av vad som komma skall i helgen.

Läs mer Mark Cavendishs Cervélo S5

Etapp 8 Lördag 9 juli

Pau – Bagneres-de-Luchon

Längd 183 km Profil Bergig

En klassisk etapp med hela fyra längre stigningar, idag är det antingen upp eller ned och avslutningen upp till den Pyreneiska spa-orten kommer att bli utslagsgivande.

Dagen börjar med den 19 kilometer långa stigningen uppför Col du Tourmalet och det är troligt att någon av de renodlade klättrarna som är avhängda i sammandraget kommer att attackera tidigt för att försöka ta en prestigefylld etappseger och poäng i bergspristävlingen, medan favoriterna för totalsegern nog kommer att spara sig framåt sista backen. Men, allt kan hända och alla lär vara trötta när de når Col de Peyresourde med en snittlutning på 7,8 %.

 

Etapp 9 Söndag 10 juli

Aran Vielha – Andorra Arcalis

Längd 184 km Profil Bergig

Touren må gå in i de riktiga bergen redan på etapp sju, men vi förväntar oss att etapp nio kommer att bjuda på de största fyrverkerierna hittills. Målgången är i det lilla landet Andorra som är hemvist för de högsta bergen i Pyrenéerna.

Senast Tour de France körde genom Andorra var 2009, den gången vann Brice Feillu och Bradley Wiggins visade för första gången att han kunde vara en man för sammandraget.

Under de dryga 18 milen ska de tävlande ta sig över inte mindre än fem toppar, varav de sista tre kommer under de sista 45 kilometerna. Målgången är så högt som 2240 meter över havet och kommer efter 10 kilometers klättrande med en snittlutning på 7,2 %. Det ser ut som den perfekta etappen för Chris Froome att sätta sig själv i förarsätet för återstoden av loppet, och samtidigt lämna eventuella hjärnspöken från förra årets krasch under Vueltan i just Andorra efter sig.

Andorra kanske inte har det högsta invånarantalet i Europa, men de vet hur man hittar ut till vägarna när Touren passerar. Foto: Tim de Waele
Andorra kanske inte har det högsta invånarantalet i Europa, men de vet hur man hittar ut till vägarna när Touren passerar. Foto: Tim de Waele

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.