En blogg om träning, tankar, med och motgång

Anki
Berggren

Lugn vecka blev sjukvecka. Podd tips!

14 Dec

Skrev ju tidigare i veckan att jag var lite seg både Lördag och Söndag när jag tränade och att det passade fint med en lugnare träningsvecka. Nu är jag sjuk. Tror inte jag hade nån förkylning förra hösten/vintern, inte nån värre i alla fall som hindrade mig från att träna lite lätt. Började på Tisdag, planen då var att köra ett styrkepass på Friskis men då jag kände mig lite krasslig avbokade jag det. Vaknade igår med halsont, huvudvärk och muskelvärk i benen deluxe……..men ingen feber. Brukar bara få så där ont i benen när jag har feber men denna gång lurade kroppen mig.

Försöker bota mig själv med sömn, sov hela dagen igår. Sen körde jag min förkylningsdryck x flera.

Riven ingefära, pressad citron, honung och vatten.

626

Känner mig bättre idag, mindre muskelvärk men fortsatt ont i halsen.

Kryper ner i soffan igen och lyssnar på lite poddar. Har tidigare tipsat om bla, Prestera Mera, Coltings nakna sanning och Husky. Här kommer några fler.

https://www.acast.com/ettjadraliv

https://www.acast.com/cykelwebbenpodden

https://www.acast.com/tyngretrningssnack

 

Skrev ju tidigare i veckan att jag var lite seg både Lördag och Söndag när jag tränade och att det passade fint med en lugnare träningsvecka. Nu är jag sjuk. Tror inte jag hade nån förkylning förra hösten/vintern, inte nån värre i alla fall som hindrade mig från att träna lite lätt. Började på Tisdag, planen då var att köra ett styrkepass på Friskis men då jag kände mig lite krasslig avbokade jag det. Vaknade igår med halsont, huvudvärk och muskelvärk i benen deluxe……..men ingen feber. Brukar bara få så där ont i benen när jag har feber men denna gång lurade kroppen mig.

Försöker bota mig själv med sömn, sov hela dagen igår. Sen körde jag min förkylningsdryck x flera.

Riven ingefära, pressad citron, honung och vatten.

626

Känner mig bättre idag, mindre muskelvärk men fortsatt ont i halsen.

Kryper ner i soffan igen och lyssnar på lite poddar. Har tidigare tipsat om bla, Prestera Mera, Coltings nakna sanning och Husky. Här kommer några fler.

https://www.acast.com/ettjadraliv

https://www.acast.com/cykelwebbenpodden

https://www.acast.com/tyngretrningssnack

 

Zwift Sagan style…….

11 Dec

Kör på med Zwift men igår gick det hemskt tungt. Hade jobbat halvnatt som är 14-02 åkte hem och sov gott vid 02.45. Körde sen ett Zwift pass där jag skulle ligga och nöta på 3w/kg vilket jag nästan gjorde……. Benen var inte riktigt med men det har blivit en 2 riktigt bra träningsveckor. Nu kommer jag köra lite lugnare den här veckan. Blir cirkelgym på Friskis då jag kände mig tvungen att börja köra lite mer styrka nu. Sen var friskvårdsbidraget påväg att försvinna för 2017 och jag bjuder ju inte Landstinget på dom kronorna. Då blir jag hellre lite starkare! Lite soft på Zwift och trailrun är vad veckan får bjuda på.

Såg att jag kör Zwift Sagan style……..eller var det Froom……båda två kanske, ser ut att gå fort iaf.

2017-12-10_1652050_clean

I Lördags innan jobbet körde jag med några i klubben. Brötig stig och massa vatten/lera. Gick tungt även där med dubbdäck som var välpumpade…….var lite rädd för punka så vågade inte ha mindre luft i. Det är verkligen som natt och dag att cykla på min nu sålda Epic och en aluminium Hardtail med dubbdäck i skogen. Det blir inte lika roligt! Funkar fint som distanscykel på väg men ska man ut på stigar av ”bröt” typ då ska man ha heldämpat så mycket roligare och bekvämare.

IMG_2102

Snöat hela natten och det var lite besvärligt väglag inatt på jobbet. Men när jag vaknade vid lunch så hade grannen skottat uppfarten mot huset/stallet så det var bara att klä sig varmt och åka ut i skogen. Nu ska jag inte göra så mycket mer idag än hitta nån bra film på Netflix och krypa under filten i soffan. Imorgon ska jag ju skaffa sån där jobbig träningsvärk med cirkelgym……..

IMG_2110

Kör på med Zwift men igår gick det hemskt tungt. Hade jobbat halvnatt som är 14-02 åkte hem och sov gott vid 02.45. Körde sen ett Zwift pass där jag skulle ligga och nöta på 3w/kg vilket jag nästan gjorde……. Benen var inte riktigt med men det har blivit en 2 riktigt bra träningsveckor. Nu kommer jag köra lite lugnare den här veckan. Blir cirkelgym på Friskis då jag kände mig tvungen att börja köra lite mer styrka nu. Sen var friskvårdsbidraget påväg att försvinna för 2017 och jag bjuder ju inte Landstinget på dom kronorna. Då blir jag hellre lite starkare! Lite soft på Zwift och trailrun är vad veckan får bjuda på.

Såg att jag kör Zwift Sagan style……..eller var det Froom……båda två kanske, ser ut att gå fort iaf.

2017-12-10_1652050_clean

I Lördags innan jobbet körde jag med några i klubben. Brötig stig och massa vatten/lera. Gick tungt även där med dubbdäck som var välpumpade…….var lite rädd för punka så vågade inte ha mindre luft i. Det är verkligen som natt och dag att cykla på min nu sålda Epic och en aluminium Hardtail med dubbdäck i skogen. Det blir inte lika roligt! Funkar fint som distanscykel på väg men ska man ut på stigar av ”bröt” typ då ska man ha heldämpat så mycket roligare och bekvämare.

IMG_2102

Snöat hela natten och det var lite besvärligt väglag inatt på jobbet. Men när jag vaknade vid lunch så hade grannen skottat uppfarten mot huset/stallet så det var bara att klä sig varmt och åka ut i skogen. Nu ska jag inte göra så mycket mer idag än hitta nån bra film på Netflix och krypa under filten i soffan. Imorgon ska jag ju skaffa sån där jobbig träningsvärk med cirkelgym……..

IMG_2110

Det ska vara roligt att träna.

6 Dec

Jag har ju ingen träningsplan och jag har ingen hjälp med min träning. Jag har ju inte cyklat så många år men känner mig inte som någon nybörjare. Jag lyssnar på folk, lägger till lite egna idéer, läser lite fakta, men i det stora hela är det ändå känslan som bestämmer dag för dag. Är jag trött så vilar jag. Är jag sugen på intervaller kör jag det. Vill jag bara köra stigar eller distans eller löpning gör jag det. Tyvärr undviker jag gymmet allt för ofta, med tanke på mitt jobb borde jag besöka det oftare……..hur får jag det roligt???? Blir verkligen helt vilsen i gymmet, där får jag nog fundera på att ta hjälp av någon……

Nu kör jag ju Zwift ganska frekvent och blir riktigt trött. Intervaller varvat med ”race”. Det ger mig mycket mer än att gå på tex. spinning eller sitta på en trainer och titta in i väggen…….då ger jag upp efter 15 min…… Hur det fungerar till nästa säsong återstår att se. Hur som helst tycker jag att det är kul. Vi försöker att köra trailrun nu 1-2 gånger i veckan. Det känns redan att jag blivit spänstigare i skogen. Vi springer sakta så pulsen är låg men vi håller på lite längre tid istället.

2017-12-04_1941100_clean

Zwift……..jag i orangea strumpor.

24135255_1942639589081363_1982563926_n

Reflexbanor är jättekul. Ni som letar rygga till löpning/cykel……USWE sitter som ett smäck, rör sig ingenting!!!

http://www.uswe-sports.com/

trail

Foto: Lisa Hällsten

trail1

Jag och Lisa på språng.

Foto: Eva-Lisa Andersson

trail2

 

Jag har ju ingen träningsplan och jag har ingen hjälp med min träning. Jag har ju inte cyklat så många år men känner mig inte som någon nybörjare. Jag lyssnar på folk, lägger till lite egna idéer, läser lite fakta, men i det stora hela är det ändå känslan som bestämmer dag för dag. Är jag trött så vilar jag. Är jag sugen på intervaller kör jag det. Vill jag bara köra stigar eller distans eller löpning gör jag det. Tyvärr undviker jag gymmet allt för ofta, med tanke på mitt jobb borde jag besöka det oftare……..hur får jag det roligt???? Blir verkligen helt vilsen i gymmet, där får jag nog fundera på att ta hjälp av någon……

Nu kör jag ju Zwift ganska frekvent och blir riktigt trött. Intervaller varvat med ”race”. Det ger mig mycket mer än att gå på tex. spinning eller sitta på en trainer och titta in i väggen…….då ger jag upp efter 15 min…… Hur det fungerar till nästa säsong återstår att se. Hur som helst tycker jag att det är kul. Vi försöker att köra trailrun nu 1-2 gånger i veckan. Det känns redan att jag blivit spänstigare i skogen. Vi springer sakta så pulsen är låg men vi håller på lite längre tid istället.

2017-12-04_1941100_clean

Zwift……..jag i orangea strumpor.

24135255_1942639589081363_1982563926_n

Reflexbanor är jättekul. Ni som letar rygga till löpning/cykel……USWE sitter som ett smäck, rör sig ingenting!!!

http://www.uswe-sports.com/

trail

Foto: Lisa Hällsten

trail1

Jag och Lisa på språng.

Foto: Eva-Lisa Andersson

trail2

 

Zwiftar vidare och Netflix tips.

2 Dec

Här hemma Zwiftas det vidare. Bästa sättet för mig nu i kylan att få träningen gjord efter jobb eller när tiden tryter. Just nu kör jag hellre trailrun i sakta mak än distans på cykeln…..men så kan det vara. Testar väll och ser om det funkar inför nästa säsong. Sköter ju mina intervallpass bra iaf. Så löpningen blir mest lite återhämtning och spänst. Kör jag för mycket cykling under vintern är jag en av dom som inte riktigt har suget till våren.

Visst kan ett distanspass med kompisar i snö och solsken vara jätte trevligt och dyker dom upp är jag med. Men att åka ut ensam i 3 timmar i snö och minusgrader gör jag inte….. Bytte vintersport (bandy) mot sommarsport ju🤔.

Idag ska jag in med Bettie till travbanan nu på fm. Vi har minus 11 grader här hemma så några grader varmare säkert inne i stan. I eftermiddag blir det trailrun eller Zwift, har inte riktigt bestämt mig än.

image

Netflix tips!

image

Grymt bra serie. Har gått några säsonger nu på Netflix så bara att slå sig ner i soffan och vila benen.

Nu på med vinteroverallen och mot travet, hörs!

Här hemma Zwiftas det vidare. Bästa sättet för mig nu i kylan att få träningen gjord efter jobb eller när tiden tryter. Just nu kör jag hellre trailrun i sakta mak än distans på cykeln…..men så kan det vara. Testar väll och ser om det funkar inför nästa säsong. Sköter ju mina intervallpass bra iaf. Så löpningen blir mest lite återhämtning och spänst. Kör jag för mycket cykling under vintern är jag en av dom som inte riktigt har suget till våren.

Visst kan ett distanspass med kompisar i snö och solsken vara jätte trevligt och dyker dom upp är jag med. Men att åka ut ensam i 3 timmar i snö och minusgrader gör jag inte….. Bytte vintersport (bandy) mot sommarsport ju🤔.

Idag ska jag in med Bettie till travbanan nu på fm. Vi har minus 11 grader här hemma så några grader varmare säkert inne i stan. I eftermiddag blir det trailrun eller Zwift, har inte riktigt bestämt mig än.

image

Netflix tips!

image

Grymt bra serie. Har gått några säsonger nu på Netflix så bara att slå sig ner i soffan och vila benen.

Nu på med vinteroverallen och mot travet, hörs!

Vilken jäkla helg…..

27 Nov

Jobbhelg och helt hysteriskt mycket att göra. Sjuka kollegor och avställda ambulanser…….vi fick göra skäl för lönen. 10 timmar på lördagen och 13 timmar på söndagen gjorde att man somnade gott igår kväll. Helgkosten har mest bestått av uppiggande kost, skumtomtar i fast och flytande form samt nån gaffel mat då och då mellan körningarna………en matlåda kan räcka väldigt länge ibland😂.

image

image

Idag är jag ledig. Träna häst på fm och åka till Elgiganten efter lunch och kolla efter ny laptop……PC eller MAC🤔. Sen när mörkret lagt sig blir det Zwift. Bana, race, eller intervaller🤔????. Trött blir man vilket som!

Jobbhelg och helt hysteriskt mycket att göra. Sjuka kollegor och avställda ambulanser…….vi fick göra skäl för lönen. 10 timmar på lördagen och 13 timmar på söndagen gjorde att man somnade gott igår kväll. Helgkosten har mest bestått av uppiggande kost, skumtomtar i fast och flytande form samt nån gaffel mat då och då mellan körningarna………en matlåda kan räcka väldigt länge ibland😂.

image

image

Idag är jag ledig. Träna häst på fm och åka till Elgiganten efter lunch och kolla efter ny laptop……PC eller MAC🤔. Sen när mörkret lagt sig blir det Zwift. Bana, race, eller intervaller🤔????. Trött blir man vilket som!

Zwift

24 Nov

Jaha, nu trillade jag oxå dit…….Zwift. Har som sagt lite kass dator men det funkar hyggligt ändå. Testade att köra en bana härom kvällen och när jag väl kom på hur allt fungerade så var det riktigt kul. Man räknar ju allt i watt/kg på Zwift och det är bra att göra ett FTP test så man får rätt motstånd. Ska man köra race anmäler man sig lätt till den klass man tillhör via watt/kg. Blir alltså att jaga watt i vinter……

image

Sen provade jag en lugnare tur. Gruppcykling där man skulle ligga på runt 2.5 watt/kg för att senare öka till 3 watt/kg. Kom in lite sent i gruppen då datorn slängde ut mig men det gick bra att gå med ändå sen. Tänkte det mest som ett lugnare pass då jag kände mig lite seg.

image

Idag är det fint väder och snön är borta. Ska träna häst nu på fm och det blir cykel eller löpning efter lunch……..sen väntar julbord med jobbet. Nytt Zwift försök imorgon kväll efter jobbet……

 

Jaha, nu trillade jag oxå dit…….Zwift. Har som sagt lite kass dator men det funkar hyggligt ändå. Testade att köra en bana härom kvällen och när jag väl kom på hur allt fungerade så var det riktigt kul. Man räknar ju allt i watt/kg på Zwift och det är bra att göra ett FTP test så man får rätt motstånd. Ska man köra race anmäler man sig lätt till den klass man tillhör via watt/kg. Blir alltså att jaga watt i vinter……

image

Sen provade jag en lugnare tur. Gruppcykling där man skulle ligga på runt 2.5 watt/kg för att senare öka till 3 watt/kg. Kom in lite sent i gruppen då datorn slängde ut mig men det gick bra att gå med ändå sen. Tänkte det mest som ett lugnare pass då jag kände mig lite seg.

image

Idag är det fint väder och snön är borta. Ska träna häst nu på fm och det blir cykel eller löpning efter lunch……..sen väntar julbord med jobbet. Nytt Zwift försök imorgon kväll efter jobbet……

 

Trail Run i snö.

19 Nov

Vaknade upp till ett vitt Karlstad. Tanken var att cykla distans men snö och is var jag inte sugen på. Lisa och jag bestämde oss för Trail Run istället. Mtb-stigarna på i2 området passar bra till sånt. 3-4 cm snö blandat med lera och en jäkla massa vatten var vad stigarna bjöd på. Måste säga att jag älskar mina Icebug skor. Dom var perfekta idag.

Att springa på stigar passar mig bra då tempot blir lägre. Varierande steglängd, balans, spänst och styrka i ett. Idag lufsade vi runt ca 10 km men nästa gång ökar vi på. Kändes för första gången ever riktigt roligt att springa…….Tack Lisa!

image

Lisa in action!

imageimage

image

I2 stigarna och jag.

foto: Lisa Hällsten

Vaknade upp till ett vitt Karlstad. Tanken var att cykla distans men snö och is var jag inte sugen på. Lisa och jag bestämde oss för Trail Run istället. Mtb-stigarna på i2 området passar bra till sånt. 3-4 cm snö blandat med lera och en jäkla massa vatten var vad stigarna bjöd på. Måste säga att jag älskar mina Icebug skor. Dom var perfekta idag.

Att springa på stigar passar mig bra då tempot blir lägre. Varierande steglängd, balans, spänst och styrka i ett. Idag lufsade vi runt ca 10 km men nästa gång ökar vi på. Kändes för första gången ever riktigt roligt att springa…….Tack Lisa!

image

Lisa in action!

imageimage

image

I2 stigarna och jag.

foto: Lisa Hällsten

Ny Trainer.

16 Nov

Har tagit det lugnt igen. Vet inte om jag är frisk, bara trött, eller har nån skit i kroppen? Känner mig lite seg i kroppen. Körde tröskelintervaller i Måndags, tänkte köra 3×20 min men gav upp efter 2×20 min. Orkade inte alls. Hade jobbat natt och i kombination med lite förkylning var det nog förklaringen.

Börjar bli riktigt kyligt oxå. Jag är absolut ingen vintercyklist men visst kör jag ute ändå ibland. Om det är sol och inte kallare än -6-7 grader……då springer jag hellre i kylan. Eftersom jag har travhästar och dom måste träna så sitter jag ute ändå ner mot -20 och fryser så helt klen är jag inte……bara när det gäller cykel……

Nu är det för hårt för hästarna att träna här hemma så kommer det ingen snö blir det många turer in till travbanan och det tar sin tid. Så nu har jag investerat i en Tacx Trainer, inte den roligaste träningen men jag spar tid. Testade Zwift lite i Tisdags men eftersom både datorn och paddan är för gamla för Zwift får jag köra genom iPhone…….förstoringsglas skulle behövas😂. Får nog införskaffa ny dator eller padda snart…..är inte stenåldern längre🙈. -10 idag på morgonen men det utlovas regn i eftermiddag……blir ett nytt test med Zwift innan prövotiden löper ut.

image

Kall och frusen förmiddag hemma.

image

Har tagit det lugnt igen. Vet inte om jag är frisk, bara trött, eller har nån skit i kroppen? Känner mig lite seg i kroppen. Körde tröskelintervaller i Måndags, tänkte köra 3×20 min men gav upp efter 2×20 min. Orkade inte alls. Hade jobbat natt och i kombination med lite förkylning var det nog förklaringen.

Börjar bli riktigt kyligt oxå. Jag är absolut ingen vintercyklist men visst kör jag ute ändå ibland. Om det är sol och inte kallare än -6-7 grader……då springer jag hellre i kylan. Eftersom jag har travhästar och dom måste träna så sitter jag ute ändå ner mot -20 och fryser så helt klen är jag inte……bara när det gäller cykel……

Nu är det för hårt för hästarna att träna här hemma så kommer det ingen snö blir det många turer in till travbanan och det tar sin tid. Så nu har jag investerat i en Tacx Trainer, inte den roligaste träningen men jag spar tid. Testade Zwift lite i Tisdags men eftersom både datorn och paddan är för gamla för Zwift får jag köra genom iPhone…….förstoringsglas skulle behövas😂. Får nog införskaffa ny dator eller padda snart…..är inte stenåldern längre🙈. -10 idag på morgonen men det utlovas regn i eftermiddag……blir ett nytt test med Zwift innan prövotiden löper ut.

image

Kall och frusen förmiddag hemma.

image

Ny vinterhoj och förkylningstider.

10 Nov

Förkylningstider……och förkylningen verkar även ha hittat mig. Varit lite matt senaste veckan och känt att det är nåt på gång. Tränat lite mindre och idag var jag jätte trött, frusen, lite raspig i halsen men ändå inte helt förkyld…..hoppar över träning tills på Måndag så kanske jag klarar mig✊.

Handsprit, glöm inte handsprit om ni vill försöka hålla er friska MEN tänk på att det är bara tvål och vatten som tar vinterkräksjukan så där är handspriten utan nytta.

Mitt gymkort har gått ut. Vet inte vart jag ska träna nu. Spinning/styrka på KMTI eller Friskis? Eller wattbike/styrka på STC…… Väntar på besked om något gym tänker sig sponsra OK Tyr med bra pris……men det är tydligen lång väntan……

Kanske skulle köpa mig en Trainer, kollade på en Tacx Flow idag. Den borde duga. Ställa racern på den och ha ett bra alternativ här hemma. Min gamla spinningcykel har gjort sitt.

Har fått en ny cykel av Solstacykel att använda under vintern tills min nya kommer i April. En Specialized Chisel aluminium hardtail, blir perfekt att köra på. Är ju ingen vintercyklist men ibland så kommer kärringa ut.

image

Min Epic är såld och jag hoppas den får ett fortsatt bra cykelliv.

Förkylningstider……och förkylningen verkar även ha hittat mig. Varit lite matt senaste veckan och känt att det är nåt på gång. Tränat lite mindre och idag var jag jätte trött, frusen, lite raspig i halsen men ändå inte helt förkyld…..hoppar över träning tills på Måndag så kanske jag klarar mig✊.

Handsprit, glöm inte handsprit om ni vill försöka hålla er friska MEN tänk på att det är bara tvål och vatten som tar vinterkräksjukan så där är handspriten utan nytta.

Mitt gymkort har gått ut. Vet inte vart jag ska träna nu. Spinning/styrka på KMTI eller Friskis? Eller wattbike/styrka på STC…… Väntar på besked om något gym tänker sig sponsra OK Tyr med bra pris……men det är tydligen lång väntan……

Kanske skulle köpa mig en Trainer, kollade på en Tacx Flow idag. Den borde duga. Ställa racern på den och ha ett bra alternativ här hemma. Min gamla spinningcykel har gjort sitt.

Har fått en ny cykel av Solstacykel att använda under vintern tills min nya kommer i April. En Specialized Chisel aluminium hardtail, blir perfekt att köra på. Är ju ingen vintercyklist men ibland så kommer kärringa ut.

image

Min Epic är såld och jag hoppas den får ett fortsatt bra cykelliv.